Akcija “Naš zagorski dišeči vrt”

Mališani u Krušljevu Selu uređuju tradicijski zagorski vrt, sade cvijeće i uče o zdravoj prehrani

Objavljeno: 27.04.2017. zagorjeinternational

Udruga mladih Feniks u partnerstvu s Osnovnom školom Oroslavje od 1. ožujka provodi građansku akciju “Naš zagorski dišeči vrt”, kojom se želi riješiti problem sjedilačkog načina provođenja slobodnog vremena kod djece i obogatiti izvannastavne aktivnosti stvaranjem tradicijskog zagorskog vrta i učionice na otvorenom u Područnoj školi Krušljevo Selo. Glavna aktivnost projekta je stavljanje u uporabu 400 četvornih metara neiskorištenog školskog zemljišta na kojem je kroz ožujak i travanj postavljen plastenik, izrađeno deset podignutih gredica, posađeno autohtono cvijeće, sadnice voćaka i povrće, a dio površine ograđen je ogradom od lijeske (tradicijski “zagorski pleteni plot”). Do kraja svibnja, kada završava provedba građanske akcije, izradit će se kompostište i postaviti dva seta drvenih klupa i stolova kako bi učenici dobili mogućnost održavanja nastave na otvorenom.

“Ptice oko nas“

Uz uključivanje u aktivnosti vezane uz školski vrt, djeca su imala priliku sudjelovati na četiri, od ukupno šest, edukativnih i interaktivnih radionica. Na prvoj radionici, s temom “Zdrava prehrana”, učenici su pobliže upoznati s osnovama zdrave prehrane, pravilnim prehrambenim navikama te skupinama namirnica, njihovim ulogama i svojstvima u organizmu, a kroz praktičan dio radionice su izradili vlastitu piramidu zdrave prehrane. “Ptice oko nas” naziv je druge radionice organizirane u suradnji s ornitologom prof. dr. sc. Zdravkom Dolencom. Profesor Dolenec održao je kratko izlaganje putem kojeg su učenici mogli upoznati osnovne vrste ptica našeg kraja, njihove karakteristike te su naučili  na koji način složiti kućicu za ptice. Putem radionica “Mali vrtlari – posadi i promatraj” i “Svako dijete jedan cvijet”, učenici su naučili kako pravilno posaditi sadnice povrća, aromatičnog bilja i cvijeća te su se okušali u sadnji.

Još dvije radionice

Posljednje dvije radionice, “Očuvanje tradicije – plot od šiblja/pruća” i “Mala škola kompostiranja”, će se održati u svibnju. Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te uz pomoć donacija Grada Oroslavja, AquafilCRO d.o.o., Eko-Flor Plusa d.o.o. i Gradnje Gredičak.

Udruga mladih Feniks poziva sve zainteresirane građane da im se pridruže na volonterskoj akciji izrađivanja tradicijske ograde od lijeske, u subotu, 6. svibnja, u 8 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba