Hum na Sutli

“Hum je gospodarski lider Zagorja i može biti uzor drugima”

Objavljeno: 25.04.2017. mladenmandic

Hum na Sutli je uz 24. obljetnicu konstituiranja, danas proslavio Dan općine. Humski načelnik Zvonko Jutriša, pozdravivši sve goste, kroz kratki film pobrojao je sve projekte koji su u Općini napravljeni za njegova mandata u posljednjih osam godina. – Dogradili smo dio općinske zgrade, te potpuno adaptirali postojeći stari dio. Tako smo dobili višenamjensku dvoranu za 250 osoba, prostor za glazbenike, dvoranu za manja događanja te prostor za umirovljenike, udruge i političke stranke, prostor za turističku zajednicu i prostorije Humkoma. Obnovljena je i općinska knjižnica, uređen vanjski okoliš zgrade s parkiralištem, dogradili smo i 250 četvornih metara novog prostora dječjeg vrtića, te su obnovljene dvije trećine starog vrtića koji je opremljen modernom i funkcionalnom novom opremom. Izgrađeno je i postrojenje za preradu i obradu fekalnih otpadnih voda s izgrađenom fekalnom kanalizacijom, za što je do sada utrošeno ukupno 14,5 milijuna kuna – rekao je Jutriša.
– Što se tiče vodoopskrbe, u proteklih osam godina izgradili smo dvije vodospreme i izgradili oko 25 kilometara glavnih cjevovoda, za što smo utrošili oko 15 milijuna kuna. Sagrađeno je i obnovljeno te preasfaltirano oko 12 kilometara općinskih cesta te 6,5 kilometara ŽUC-ovih cesta, izgrađeno 11,5 kilometara nogostupa, a završena je obnova oko dva kilometra državne ceste u Lupinjaku te je započela obnova cesta Hum na Sutli – Pregrada, u dužini od sedam kilometara – dodao je.

Za socijalu i udruge

– Pripremljena je i kompletna dokumentacija za cestu kroz poslovnu zonu Drajža, izgrađeno je nekoliko novih trafostanica, te rekonstruirani mnogi kilometri nove niskonaponske mreže, a obnovili smo i javnu rasvjetu s 220 novih LED lampi. Također smo uredili stara i izgradili nova dječja igrališta u Leskovu Grmu, Prišlinu, Orešju, Biušeku i Lupinjaku, a oko četiri milijuna kuna ili trećinu proračuna izdvojili smo i za prijevoz učenika, učeničke i studentske pripomoći i stipendije, božićnice umirovljenicima, božićne poklone djeci, novčane nagrade za novorođene, za pomoć udrugama i sportskim društvima, Turističkoj zajednici, za knjižnicu, vatrogastvo i dr. – istaknuo je Jutriša.
Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj Humčanima je čestitao Dan općine u ime svih zagorskih načelnika i gradonačelnika, istaknuvši kako Hum na Sutli ima impresivne gospodarske rezultate, međutim, bitna je decentralizacija, kako bi ostalo što više novca u lokalnoj zajednici. Žarko Tušek je u ime saborskih zastupnika posebno istaknuo kako je Hum na Sutli gospodarski lider te da mogu biti uzori drugima u tome kako bi trebala izgledati struktura hrvatskog gospodarstva i ekonomije. Složio se da je potrebna veća decentralizacija, ali je istaknuo da i Vlada u posljednje vrijeme puno daje za Zagorje. Tako je krenuo najveći infrastrukturni projekt u Zagorju – elektrifikacija pruge do Zaboka, a u Zagorje je u prva četiri mjeseca došlo i 50-ak milijuna kuna.

Geografsko slijepo crijevo

Izaslanik premijera Plenkovića, državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić istaknuo je kako Hum na Sutli napreduje na svim područjima, kako je Hum na Sutli općina marljivih i vrijednih ljudi, a Omco Croatia, Vetropack Straža i druga poduzeća, obrti i OPG-ovi mogu biti uzor svima u Hrvatskoj. Dodao je i kako je Hum na Sutli svojevrsno geografsko slijepo crijevo te da će mu Vlada pomoći kako bi bio bio još uspješniji, bolji i ljepši. Župan Željko Kolar istaknuo je kako u rijetkim prilikama na obilježavanje Dana općine dolaze i on i oboje njegovih zamjenika, ali je došao iz poštovanja prema svemu što Hum na Sutli predstavlja u Krapinsko – zagorskoj županiji i onome što napravilo u posljednjih osam godina, no da bi se napravilo još više da se država decentralizira i da općine mogu raspolagati s više novca.
Dan općine svojim su nastupom uveličali i Pjevački zbor KUD-a “Rikard Jorgovanić”, pijanist Ervin Tkalec i violinistkinja Monika Šolman, Dino i Karla Miklaužić te mališani Dječjeg vrtića “Balončica” i učenici Osnovne škole Viktora Kovačića. Nastupio je i humski Puhački orkestar, a oglasili su se i kuburaši.Nagrade za životno djelo Darku Ranogajcu i Božidaru Brezinščaku Bagoli

Nagrada za životno djelo općine Hum na Sutli za osobite uspjehe u razvoju i unaprjeđenju gospodarstva na području općine, dodijeljena je direktoru Omca Croatia Darku Ranogajcu iz Krapine, a nagradu za životno djelo na za osobite zasluge u kulturi dodijeljena je Božidaru Brezinščaku Bagoli iz Vrbišnice. Nagrada općine Hum na Sutli za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa i unapređenju djelatnosti značajnih za Općinu Hum na Sutli dodijeljene su Siniši Miklaužiću iz Lastina i Miri Kic iz Huma na Sutli. Novčanu nagradu od tri tisuće kuna dobio je Dino Miklaužića, a od tisuću Karla Miklaužić iz Huma na Sutli, koji svojim umjetničkim rezultatima doprinose promidžbi općine Hum na Sutli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba