Kumrovečko Staro selo

Došel je, došel Jura Zeleni i svojim mačem otjerao sve zle sile

Objavljeno: 22.04.2017. mladenmandic

“Došel je, došel Jura Zeleni” – odjekivalo je danas poslijepodne kumrovečkim Starim selom. Ophodi Jure Zelenog, običaj je u sjeverozapadnim krajevima Hrvatske koji se nalazi i na listi nezaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Ove je godine u Kumrovcu održan po 13. put. Manifestacija je započela otvorenjem izložbe “Podravska hiža”, Muzeja grada Koprivnice, autorice Marije Mesarić. O izložbi je govorila sama autorica, a Muzej je predstavio ravnatelj Muzeja Robert Čimin.

Tradicija obrtništva

O tradiciji obrtništva u Zagorju i prenošenju znanja na mlade govorio je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, a goste iz i posjetitelje pozdravili su i Srećko Blažičko ispred općine Kumrovec, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec te zagorska dožupanica Jasna Petek koja je i otvorila ovu izložbu tradicionalne podravske arhitekture rekavši kako Krapinsko – zagorska županija potiče i održavanje ovakvih tradicijskih manifestacija, ali i tradicijske obrte koje Kumrovec posjetiteljima iz dana u dan uspješno prezentira.
U nastavku kumrovečka etno udruga Zipka te Tamburaški orkestar i mali folkloraši KUD-a Lovro Ježek iz Marije Bistrice, prikazali su tradicionalni obred jurjaša kroz selo. Naime na čelu sa sv.Jurjem i njegovim mačem oni okićeni zelenim grančicama obilaze kuću po kuću i kao nagradu za tjeranje svih zlih sila koje bi mogle pohoditi seljake tijekom poljoprivredne godine, za nagradu dobivaju jaja, kobasice, vino…

Paljenje krijesa i “cvrtje”

Ophodi jurjaša završavaju na kraju sela paljenjem jurjevskog krijesa oko kojeg se svira, pleše i pjeva, a oni najhrabriji preskaču i vatru. Na kraju svi izvođači i posjetitelji počašćeni su uz kolače i domaću kapljicu i tradicionalnim jelom zagorskih težaka – “cvrtjem” – trajbanim jajima sa špekom, pečenim na domaćoj masti. Druženje na otvorenom je uz Etno udrugu Zipka njihovu voditeljicu i harmonikašicu Zdenku Poljaki te posjetitelja koji su im se pridružili u pjesmi, potrajalo sve do noći.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba