NAPOKON POZNATI REZULTATI

Zagorske najvolonterke su Lucija Strugar i Andreja Vrančić, volonterska akcija godine je projekt ŠUDIGO-a

Objavljeno: 19.04.2017. Jelena Jazbec

Izabrani su najvolonteri Krapinsko – zagorske županije. U kategoriji mladih od 15 do 30 godina, to je Lucija Strugar, u kategoriji odraslih, Andreja Vrančić, dok je za volontersku akciju godine izabrana akcija “Još smo uvijek željni znanja”. Propisanim uvjetima udovoljavalo je deset pristiglih prijava, i to pet u kategoriji mladih, dvije u kategoriji odraslih i tri u kategoriji volonterska akcija godine.

“Volontiranje me ispunjava”

Najvolonterka Lucija Strugar (17) pohađa Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Svoje volontersko iskustvo stekla je u DVD-u Zabok, Mreži udruga Zagor te Volonterskom klubu ŠUDIGO-a, gdje je u protekloj godini odradila 85 volonterskih sati.
Aktivno je sudjelovala u obilježavanju kulturnih i javnih događanja na razini škole, od obilježavanja Međunarodnog dana volontera, Dana ljudskih prava i Dana osoba s invaliditetom. Sudjelovala je i u kampanji za osobe s teškoćama u čitanju “I ja mogu čitati”, snimala i montirala promotivna videa za Grad Zabok, sudjelovala u projektu Baltazar te projektu “Još smo uvijek željni znanja”, a surađivala je i s Mrežom udruga Zagor u projektu “Volonterski centar VolontirAJMO”, kao i s DND-om Zabok.
– Volontiranje me ispunjava kao osobu te je jako korisno za moje razvijanje. Najljepše je vidjeti da sam nekome uljepšala dan, da su drugi naučili nešto novo od mene, kao što sam i ja od njih – ističe Lucija.
Druga najvolonterka Andreja Vrančić (32) završila je opću gimnaziju, a trenutno je nezaposlena. Svoje volontersko iskustvo stekla je u Gradskom društvu Crvenog križa Donja Stubica te u Udruzi fizioterapeuta i radnih terapeuta Zagorja, a u protekloj je godini odradila 109 volonterskih sati.
Sudjelovala je u širenju znanja o Crvenom križu, zdravstvenim i socijalnim aktivnostima, obilježavanju Svjetskog dana zdravlja, Međunarodnog dana mladih, aktivnostima usmjerenima na prevenciju trgovanja ljudima, prezentaciji aktivnosti GDCK-a Donja Stubica, akcijama prikupljanja sredstava za nabavu automatskog vanjskog defibrilatora u Mariji Bistrici, a uključila se i u aktivnosti lokalne zajednice.
– “Volja – Osmijeh – Lakoća – Odgovornost – Nada – Toplina – Empatija – Radost = volonter!” Noseći ovaj natpis na majici, shvatila sam koliko je zapravo malo potrebno da se nešto dobro napravi, kako za drugog, tako i za samu sebe. Iako se neki čude zašto sve to radim, iako sam ponekad i sama iscrpljena, nešto me vuče da idem dalje i dalje – kaže Andreja.

Informatička pismenost

Pobjedničku volontersku akciju “Još smo uvijek željni znanja” provodio je zabočki ŠUDIGO. Sudjelovalo je 25 volontera koji su proveli nekoliko aktivnosti. Prva je bila anketiranje učenika ŠUDIGO-a o stavovima prema osobama treće životne dobi, nakon čega je uslijedilo predavanje za učenike na temu ageizma i aktivnog starenja. Učenici su se zatim pripremali za izvedbu radionica informatičke pismenosti te su razrađene metode rada i provedene konzultacije s učenicima. Izrađeni su i distribuirani plakati kojima se umirovljenici pozivaju na radionice, a akcija je predstavljena i u Gradskoj knjižnici u Zaboku i Matici umirovljenika Grada Zaboka. Na trodnevnim radionicama sudjelovalo je 25 starijih osoba, koji su zahvaljujući zabočkim učenicima, naučili osnove informatičke pismenosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba