Dugogodišnji san se ostvario

Po prvi put otvorenje “Kostelske pištole“ podno zidina Kostelgrada

Objavljeno: 15.04.2017. mladenmandic

– Danas mi se ostvario san. Davna je želja mene i mojih prijatelja kuburaša bila da jedanput doživimo da se otvorenje “Kostelske uskrsne pištole” održi na ostacima ovog burga – zidina Kostelgrada. Čistili smo i pravili puteve i sve ono što smo mi volonteri mogli napraviti bez pomoći drugih smo uspjeli, no nije išlo. No, sad kad se tu uključili i Županija i Grad i Ministarstvo kulture, eto ove godine smo napokon uspjeli otvoriti manifestaciju podno zidina Kostelgrada. Ja sam zbog toga danas sigurno najsretniji mještanin Kostela – rekao je na otvorenju manifestacije predsjednik udruge “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” Milan Flegar.

Dodao je kako se iz Kostela 494. godine stari običaj potom proširio i na ostale dijelove Zagorje, pa danas na području Pregrade ima sedam kuburaških udruga, a u cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji čak 38 udruga.

Dječački san

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, i sam rodom iz Kostela, rekao je kako je kao dječak svaki dan gledao zidine Kostelgrada te kao i većina djece iz Kostela sanjao da jednog dana zapuca iz kubure.
– Ovdje se 494-godišnja povijest, tradicija i kultura spojila na jednom mjestu. Drago mi je da napokon, nakon dugo, dugo godina, Kostelsku uskrsnu pištolu možemo otvoriti podno zidina Kostelgrada. Kako bi uspjeli sačuvati zidine Kostelgrada od Ministarstva kulture 2015. godine dobili smo 120 tisuća kuna, prošle godine dobili smo 200 tisuća kuna, a ove godine odobreno nam je 250 tisuća kuna za sanaciju najočuvanije baterijske kule. Osim toga i Grad je izdvojio 50 tisuća kuna za pristupne puteve i stepenice – rekao je pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, dodajući kako mu je drago da i Ministarstvo kulture prepoznaje značaj ove nekadašnje utvrde na kojoj nastoje graditi i dio svoje turističke ponude.
Inače, sam Kostelgrad najvjerojatnije je izgrađen tijekom 13. stoljeća, a prvi put se u pisanim dokumentima spominje prije nego grad Pregrada, 1308. godine kao utvrda Grofova Celjskih.

Župan Željko Kolar rekao je kako je Kostel i pucanje iz pištole vjerojatno najstarija tradicija u Hrvatskoj te mu je drago što je i Ministarstvo kulture prepoznalo da se moraju očuvati ruševine nekadašnjih utvrda poput Kostelgrada i Cesargrada, kako se one ne bi potpuno urušile i kako bi ih se moglo sačuvati za sljedeća pokoljenja.
Na “Kostelskoj pištoli” uz Dubrovačke trombunjere, Bakarsku građansku stražu, kuburaše Hrvatskog sokola iz Osijeka, Turopoljske bandijere, Svetonedjeljsku gardu, kuburaša Svetog Grgura iz Požege i Počasne zaštitne bojne RH, sudjelovalo je i nekoliko zagorskih kuburaških udruga, a nastupila je i Tamburaška sekcija KUD-a Pregrada.

Prikaz uskrsnog stola

Nakon otvorenja manifestacije u Područnoj školi u Kostelu otvorena je i izložba prikaza običaja na uskrsnom stolu Udruge Kostelska žena, Udruge Kaj iz Petrovskog i Udruge žena Hrvatsko srce, na kojoj su izloženi uskrsni ukrasi, kolači te tradicijske košare za blagoslov u crkvi. Uz pucnjeve kuburaških društava, druženje je nastavljeno na igralištu pokraj Područne škole uz nastup KUD-a Pregrada, Pjevačkog zbora “Rikard Jorgovanić” iz Huma na Sutli te grupe Vinski brati uz roštilj i domaću kapljicu.

Program se nastavlja već sutra u šest sati ujutro kad će se kraj crkve sv. Mirka slaviti rana jutarnja misa uz tradicionalno streljanje iz pištola i blagoslov hrane. Središnje streljanje počinje u 16 sati, uz misu večernicu, a nastupit će Limena glazba Pregrada.
Na Uskrsni ponedjeljak, pucači se sele na Vinagoru, gdje će sudjelovati na Zavjetnom hodočašću kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. Jutarnja sveta misa je u osam sati, prvo pucanje u 10, a drugo u 10.45 sati. Svečano misno slavlje počinje procesijom od kapele sv. Barbare u 11 sati. Predvodi ga mons. Vlado Košić, sisački biskup. Nakon pucanja u 13 sati, započinje druženje uz glazbeni program i ugostiteljsku ponudu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba