NEVOLJA NIKAD NE SPAVA

OPASNA ZABAVA (VIDEO): Samo čudom preživio

Objavljeno: 15.04.2017. mladenmandic

Običaj pucanja karabitom za uskrsne blagdane u Zagorju, koji su obično obilježeni veseljem, prošle je godine nažalost pokazao svoju drugu stranu te dokazao koliko se olako shvaća kada se djeca, ali i neoprezni odrasli, zabavljaju tako opasnom igrom. U Svedruži kod Petrovskog upravo je u takvoj “igri” smrtno stradao sedmogodišnji dječak iz Štuparja, koji je tijekom uskrsnog vikenda bio kod tete. Tragedija se desila u samo nekoliko minuta neopreznosti, na koliko ga je teta pustila da se ode van igrati s ostalom djecom koja su pucala…

Puno više sreće prije nekoliko godina imao je mladić iz okolice Krapine (podaci poznati redakciji). Kao što možete vidjeti u videu, na nagovor društva pripalio je jutenu vreću napunjenu plinom (još jedna improvizacija, popularna gotovo kao i pucanje karabitom op.a.), koja je eksplodirala tek iz drugog pokušaja, a detonacija je bila tako snažna, da mladića jednostavno odnese iz kadra. Pojavljuje se on nekoliko sekundi kasnije, trčeći, očigledno ošamućen snagom eksplozije. Smijeh onih koji su ga nagovarali da to učini, vrlo se lako mogao pretvoriti u plač, a pitali bi se čija je odgovornost da mu se nešto ozbiljno desilo, što je vrlo lako mogao biti slučaj. Naslov videa je da je mladić prevario smrt, i čini se da je uistinu bilo tako. Taj je uradak već nekoliko godina rado dijeljen, pogotovo u Zagorju, i svi mu se smiju, a rijetki osuđuju takvu vrstu zabave.

Pucanje uz gemište

U posljednjih nekoliko godina dogodilo se još nekoliko nesreća s teškim ozljedama. Tako je u Vrhima Pregradskim prilikom punjenja mužara petardama došlo do eksplozije više komada petardi uslijed čega je muškarac zadobio tešku ozljedu šake lijeve ruke. I u Hromcu je došlo do nekontroliranog opaljenja mužara gdje je muškarac također zadobio tešku ozljedu šake. Postavlja se pitanje koliko smo odgovorni u tom veselju i oprezni pri pucanju, koje vrlo lako može završiti tragedijom? Djeca često pucaju bez nadzora, a ako su pokraj i odrasli, činjenica je da su tamo rijetki koji si nisu popili barem gemišt – dva.

Na oprez stoga pozivaju i iz PU krapinsko – zagorske, apelirajući da se osim organiziranog pucanja kuburaša, ne puca karabitom i kojekakvim priručnim napravama te pištoljima domaće izrade tzv. mužarima.
– Što se tiče pucanja iz kubura, prema Zakonu o javnom okupljanju, organizator je dužan prijaviti okupljanje i pucanje najkasnije 48 sati prije održavanja. Kaznene odredbe koje proizlaze prema Zakonu o javnom okupljanju predviđene su u rasponu od tisuću do 50 tisuća kuna. U slučaju pak da osoba svojim nesavjesnim i nepažljivim rukovanjem kuburom ili mužarom izazovu opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega, čine kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koju se može izreći kazna zatvora od šest mjeseci do čak pet godina – kažu u policiji.

Odgovornost roditelja

Upućuju i na opasnost pucanja karabitom, posebice za djecu jer mogu, kao lani, dovesti i do tragičnih smrtnih posljedica, ali i opekotina, oštećenja sluha ili amputacija dijelova tijela. Stoga apeliraju na roditelje da budu odgovorni, ne podcjenjuju nezainteresiranost djece za igru s karabitom, te da jasno kažu djeci kako pucanje s karabitom nije igra nego opasnost. Naime djeca to ne smatraju nečim opasnim, jer ga koriste i odrasli. Također, dodaju da ako odrasli već i upotrebljavaju karabit za pucanje, da ga čuvaju na sigurnom tako da ne bude dostupan djeci.



ŠTO KAŽU GRAĐANI:

Sve osim organiziranog pucanja trebalo bi zabraniti

Željko Tihava (64), učitelj, Krapina

– Organizirano pucanje za Uskrs od strane kuburaških udruga je nešto prekrasno, ta je tradicija, ukorijenjena, dugotrajna i mora se održati. Pa naši kuburaši su i svojevrsni promotori našeg turizma, primjerice jer nastupaju u Dubrovniku i ostalim dijelovima Lijepe Naše. No, pucanje iz kojekakvih priručnih naprava i karabita zbog opasnosti nikakone podržavam, posebice ako ga koriste djeca.

Tomislav Nežmahen (54), umirovljenik, Krapina

– Ja sam protiv svakog pucanja i jedino još mogu tolerirati organizirano pucanje pojedinih udruga koji znaju kako moraju rukovati svojim kuburama. Po meni svima ostalima trebalo bi zabraniti i prodaju karabita, ali i raznih petardi i ostale pirotehnike, jer smo gotovo svake godine svjedoci da za uskrsnih ili novogodišnjih blagdana netko nastrada.

Teo Gumbas (23), ekonomist, Trški Vrh

– Uskrsno pucanje je višestoljetna tradicija i podržavam to ako se izvodi organizirano, sigurno i u prigodama koje su pogodne za to. No, ostala pucanja karabitom, mužarima i sličnim napravama ne podržavam. Osobito bi u tim danima trebali biti odgovorni roditelji da ne puštaju djecu bez nadzora jer se dosta često događaju nesreće. Ne bi se smjelo pucati ni za vrijeme misa kao što to neki rade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba