Ministar poljoprivrede T. Tolušić

“Smanjen je uvoz, a ja nemam nikakvih problema boriti se s uvozničkim lobijem i smećem koje se uvozi u Hrvatsku”

Objavljeno: 12.04.2017. mladenmandic

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, danas su bili u radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji. Prvo odredište bilo im je sportska dvorana Srednje škole u Bedekovčini, gdje je održan “Doručak s hrvatskih farmi” i gdje su se s tradicionalnim zagorskim poljoprivrednim proizvodima – mlijekom, sirevima, vrhnjem, suhomesnatim proizvodima, jajima, domaćim kruhom, medovima, domaćim sokovima, likerima, vinima, bučinim uljem, štruklima i ostalim zagorskim delicijama, predstavila 23 OPG-a s područja Krapinsko – zagorske županije.
– Naša poruka s ovog “Doručka s hrvatskih farmi” je da hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede vode brigu o hrvatskim proizvodima, hrvatskoj poljoprivredi i hrvatskoj industriji, ali i da učinimo sve što možemo da bismo spriječili uvoz nekvalitetnih proizvoda u Hrvatsku te da pomognemo daljnji razvoj naše poljoprivrede i industrije. Nemojte zaboraviti da hrvatska Vlada ulaže milijarde kuna u hrvatsku poljoprivredu i ne želimo taj razvoj uništiti uvozom nekvalitetnih, loših i zdravstveno sumnjivo ispravnih ili neispravnih poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku – rekao je ministar Tolušić.

Jači inspekcijski nadzor

Dodao je kako su ove godine krenuli s još jačim nadzorom inspekcija i osigurali dodatnih 25 milijuna kuna više novca za rad raznih inspekcija, koje su na terenu svaki dan.
– Trgovački lanci su se opametili, pa sada više kontroliraju ono što uvoze i već se vide naznake reda. Također, ono što se vidi, jest da su se trgovci više okrenuli domaćoj robi, tako da smo smanjili uvoz jaja za 22 posto te uvoz pilećeg mesa za 16 posto.To još nije ono što želimo, ali ide se k tom cilju – istaknuo je Tolušić te dodao kako nema nikakvih problema boriti se s uvozničkim lobijem i smećem koje se uvozi u Hrvatsku. Na upit je li izjavio da bi naši građani trebali kupovati u hrvatskim trgovačkim kućama, na što su se navodno pobunili neki strani trgovački lanci, Tolušić je rekao kako to prvi put čuje, ali ono za što će se uvijek zalagati, sigurno je kupnja proizvoda koji su proizvedeni u Hrvatskoj.

Možemo se podičiti domaćim proizvodima

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać rekao je kao je iznimno važan ovakav način promoviranja, koji radi i veći broj zemalja članica Europske unije.
– Mi smo se kao Hrvatska poljoprivredna agencija na tom području počeli dokazivati još 2009. godine, međutim, u posljednja je tri mjeseca značajno uzdignut intenzitet ovakvih promotivnih mjera, a svjedoci smo i svega što se događalo u zadnjih četiri, pet mjeseci po pitanju kontrole hrane. Doma imamo odista nešto čime se možemo podičiti i po pitanju kvalitete, a bitno je i da proizvodi imaju oznaku i da kupci točno znaju s koje je farme proizvod došao na tržište – istaknuo je.
Župan Željko Kolar, pohvalivši ovu akciju, rekao je da kako naše ljude moramo naučiti da više kupuju hrvatske proizvode, a u Zagorju se upravo to i radi jer je otvorena OPG tržnica u Zaboku, seoske tržnice u Bedekovčini i Oroslavju, a o tome su dali upute i zagorskim hotelima kako bi turisti koji dolaze u Zagorje kupovali domaće proizvode. Nakon otvorenja i uvodnih govora, Tolušić je sa svim OPG-ovcima porazgovarao o njihovim problemima te ih uputio na mjere koje Ministarstvo poljoprivrede priprema kako bi im se olakšala poljoprivredna proizvodnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba