Potpisani ugovori

Županija dodijelila poljoprivredne potpore od 1,2 milijuna kuna

Objavljeno: 10.04.2017. mladenmandic

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar potpisao je ugovore s korisnicima županijskih poljoprivrednih potpora, ukupne vrijednosti 1,2 milijuna kuna, koji su to pravo ostvarili putem natječaja Krapinsko – zagorske županije. Kako je istaknuo dožupan Anđelko Ferek – Jambrek, potpore su ostvarene temeljem triju natječaja. Kroz natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko – zagorske županije, u 2017. godini odobreno je 502.185,37 kuna i to za 16 korisnika. Kroz natječaj za povećanje uzgoja zagorskog purana, odobreno je 467.849,98 kuna za 16 korisnika, te kroz natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga Krapinsko – zagorske županije, 199.989,68 kuna za ukupno 15 korisnika.

Edukacija

– Mi ne bi mogli bez vas, a vama je lakše s nama. Strategija poljoprivrede na području Krapinsko – zagorske županije mora biti usklađena s europskom poljoprivrednom politikom i za mjere ruralnog razvoja moramo dobiti potvrdu Ministarstva poljoprivrede. Osluškivali smo koje mjere su vam potrebne, a koje se ne smiju duplirati s potporama koje idu s državne razine. Ovim natječajem, osim edukacije koja je izuzetno bitna, bitno je i da budete stalno u trendu – rekao je župan Kolar
Dodao je kako će se kroz poljoprivredne mjere povećati broj teladi za 35, broj plastenika za šest, a dva korisnika će okrupniti zemljište. Broj novoizvaljenih purića namjerava se povećati za 4100, a s ovom mjerom će se nastaviti i u sljedeće četiri godine u kontinuitetu.

Ciljane mjere

– Sada kad smo zaštitili zagorskog purana na europskoj razini, moramo podignuti proizvodnju i preko zadruge osigurati plasman, jer ako nema količine, ne može se raditi ni ozbiljan posao. U Francuskoj postoji ptica koja ima četiri puta veću cijenu od zagorske purice i kad bi imali količinu, mogli bismo ih lako prodati za duplo veću cijenu. Od 2013. do 2017., raspisali smo 35 mjera koje je koristilo 3170 poljoprivrednika i isplaćeno je 8,3 milijuna kuna bespovratnog novca. Mjere su bile uvijek ciljane. Uvijek smo osluškivali što se događa na selu, kako bi mogli reagirati. Previše je zemlje zapušteno, no to znači da je ona odmorna i spremna za ekološku proizvodnju – rekao je župan Kolar zagorskim poljoprivrednicima, koji su mu se zahvalili na dodijeljenim potporama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba