“ČEZ KORIZMU DO VUZMA”

Uskrsne stolove predstavilo 16 izlagača, a posjetitelji su uživali u radionicama, umjetničkom programu te modnoj reviji

Objavljeno: 05.04.2017. Jelena Jazbec

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, održana je četvrta korizmeno – uskrsna manifestacija “Čez korizmu do Vuzma”. Predstavilo se 16 izlagača s područja Krapinsko – zagorske županije, sa svojim tradicijskim uskrsnim stolovima, pisanicama ukrašenima na tradicijski način, ali i novijim modernim tehnikama, te korizmeno – uskrsnim suvenirima ručno izrađenima od prirodnih domaćih materijala.
Otvorena je i izložba ručnih radova Zadruge Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice – sekcije Vezilje. Djeca osnovne škole od prvog do četvrtog razreda s prof. Snježanom Glogač izložila su, izvezene na domaćem platnu, ručnike, torbice, ukrasne vrećice, nakit, slike i dr.

Pletenje košara

Udruga žena Hum Stubički održala je radionicu pletenja košara, a posjetitelji su mogli sudjelovati i na radionici izrade pisanica, koju je vodila Sandra Suman, te radionici izrade pilića od vune, koju su vodile tete iz Dječjeg vrtića “Bubamara” iz Donje Stubice. U umjetničkom dijelu programa nastupili su Marina Pakelj na klavijaturi, Dječji zbor OŠ Matija Gubec iz Gornje Stubice, tamburaški orkestar KUD-a “Matija Gubec” iz Gornje Stubice i vokalna solistica Višnja Škudar.
Umjetnički program donio je dašak duhovnog bogatstva korizmenog vremena, te prikaz boli, patnje i žalosti. Čitali su se prigodni tekstovi korizmene tematike, koje je pripremila Molitvena zajednica Srce Isusovo, a program je vodila Biserka Postružin.
Tradicijske igre i običaje prikazale su Dječja folklorna grupa Dječjeg vrtića “Bubamara” iz Donje Stubice, Dječja folklorna grupa KUD-a “Matija Gubec” iz Gornje Stubice i Dječja folklorna grupa “Tičeki” iz KUD-a “Stubica” iz Donje Stubice.
Reviju “Zagorska tradicija odijevanja danas” održao je “Oroslavski vez” iz Oroslavja. Prezentirano je kako se dijelovi starih narodnih nošnji, poput suknji i bluzi, mogu preurediti i prilagoditi današnjem načinu odijevanja. Bilo je tu bluzi od starinskog materijala dizajniranih na moderan način, ukrašenih tradicijskim motivima, koje se mogu nositi u svečanim prilikama ili svakodnevno uz traperice. Prikazane su i ljetne bluzice od domaćeg platna bez rukava, te ženske torbice od domaćeg materijala. Pažnju su privukle i pregače prilagođene modernom načinu odijevanja.

Tradicijske igre

Na kraju manifestacije održane su tradicijske igre u kojima su se natjecali izlagači. U prvoj tradicijskoj igri, tuckanju jajima, pobijedila je Sandra Suman, a u igri nošenja jaja na žlici, Udruga žena Hum Stubički. Svim izlagačima dodijeljena su priznanja za očuvanje zagorske kulturne tradicije i očuvanje i promicanje korizmeno – uskrsnih običaja. Manifestaciju je organizirala Udruga Lipin cviet, koja zahvaljuje svim sponzorima, medijskim pokroviteljima, izlagačima i svima koji su sudjelovali u programu i radionicama. (Jelena Jazbec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba