MASTER PLAN RAZVOJA TURIZMA

Žarko Tušek: Ovo je samo katalog lijepih želja

Objavljeno: 04.04.2017. mladenmandic

Na sjednici Županijske skupštine, predstavljen je Master plan razvoja turizma Krapinsko – zagorske županije do 2025. godine, kojeg su vijećnici prihvatili s 28 glasova za i četiri suzdržana glasa oporbe. Turistički Master plan predstavio je Siniša Topalović iz konzultantske tvrtke Horwath Consulting. Prema planu, glavni investicijski projekti su izgradnja golf terena s 18 rupa, sa sto smještajnih jedinica i izgradnjom ladanjskih kuća u Kumrovcu, gradnja Regionalnog centra kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu za obrazovanje strukovnog kadra, Kompleks za vodene sportove u Šemničkim Toplicama, Tematski park u Jesenju i Stubaki – projekt daljnjeg razvoja termi Stubičke Toplice, dok su sekundarni turistički projekti Centar za posjetitelje, panoramski balon s gastronomskom ponudom koji bi se dizao na visinu od 300 metara, bio bi sajlom fiksiran za tlo, a u kojeg bi moglo stati od 30 do 35 ljudi, zatim sportsko – rekreativno – odmorišni kompleks Bedekovčanska jezera i luksuzni dvorac Mihovljan.

“Projekt je nestvaran”

Za realizaciju primarnih projekata, rekao je Topalović, trebala bi investicija od 130 do 185 milijuna eura, a za sekundarne, od 18 do 29 milijuna eura. Realizacijom svih turističkih projekata, Krapinsko – zagorska županija dobila bi od 1500 do 2000 novih smještajnih jedinica, od čega 60 posto u hotelima, i to na bazi popunjenosti od 60 posto, broj noćenja povećao bi se na skoro milijun godišnje, što je tri i pol puta više nego sada, a otvorilo bi se i oko 3100 novih radnih mjesta, od čega 60 posto u hotelima.
No, HDZ-ovi vijećnici Mirko Krznar, Damir Belošević i Žarko Tušek cijeli projekt smatraju nestvarnim. Istaknuli su kako se krapinsko – zagorski župan silno hvali rezultatima u turizmu, no kako je u turističkoj djelatnosti u Zagorju zaposleno samo 490 ljudi, a udio turizma u zagorskom BDP-u iznosi samo 1,43 posto, dok je on na razini Hrvatske 19 posto.
– Master plan razvoja turizma prezentira se samo nešto više od mjesec dana prije lokalnih izbora i tu se radi samo o katalogu lijepih želja. Osobno smatram da bi župan trebao prije svega govoriti o projektima koje je realizirao u svom mandatu, a tek onda što vidi u budućnosti. Danas smo vidjeli da o nekoliko konkretnih turističkih projekata koji se prezentiraju u javnosti, ne zna ni elementarne odgovore. Ne zna ni koliko zemljišta treba za izgradnju golf terena, a pitam i da li su napravljene bilo kakve studije izvedivosti i utjecaja na okoliš – rekao je Žarko Tušek.

Istočni dio zapostavljen

Mirko Krznar posebno je bio ogorčen što u strateške projekte nije ušlo i uređenje Starog grada u Konjščini te dodao da je istočni dio županije, od Bedekovčine pa na dalje, potpuno zapostavljen ovim Master planom.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako, ako su igdje potrošili toliko vremena, truda i energije, to je Master plan turizma.
– Na izradi Master plana radilo je stotinjak turističkih djelatnika i ovo su njihovi prijedlozi. Samo u posljednjih godinu dana broj noćenja povećali smo za 70 tisuća i turističke brojke od milijun noćenja su ostvarive. Ako nemamo Master plana, nećemo dobiti ni novac iz europskih fondova. Moramo imati viziju, a turistima ponuditi i nešto atraktivno što će ih privući u Zagorje – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba