Potpisani ugovori

Ministrica Žalac: Za revitalizaciju i razvoj najslabije razvijenih područja Hrvatske, ove smo godine osigurali dvostruko više sredstava nego prošle

Objavljeno: 31.03.2017. zagorjeinternational

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu, održano je svečano potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekata po Programu održivog razvoja lokalne zajednice. Kroz razne aktivnosti, ovogodišnjim programom nastavlja se pomagati održivosti razvoja lokalne zajednice, u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata socijalne, komunalne i gospodarske infrastrukture na lokalnoj razini, vodeći pritom računa o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

Ceste i klizišta

– Ove smo godine osigurali dvostruko više sredstava nego prošle godine, za revitalizaciju i razvoj najslabije razvijenih područja Republike Hrvatske – istaknula je prilikom uvodnog obraćanja korisnicima ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.
Za sufinanciranje projekata u Krapinsko – zagorskoj županiji u slabije razvijenim općinama, odobreno je 4.186.000 kuna. Tako je za sanaciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta, općini Budinščina odobreno 850 tisuća kuna, a za područje općine Mihovljan, 613 tisuća kuna. Općini Lobor odobreno je 500 tisuća kuna za dva projekta – sanaciju i obnovu ambulante, u iznosu od 200 tisuća kuna, i sanaciju klizišta na nerazvrstanoj cesti “Štrekica”, u vrijednosti od 300 tisuća kuna. Za izgradnju mrtvačnice i pristupnu cestu u općini Petrovsko, odobreno je 665 tisuća kuna, a za općinu Gornja Stubica i drugu fazu projekta javne rasvjete – modernizacije uporabive građevine, 340 tisuća kuna. Općini Desinić je za modernizaciju nerazvrstane općinske ceste Grešna Gorica – Fistrići odobreno 850 tisuća kuna, a općini Zagorska Sela za sanaciju društvenog objekta “Pločko” 368 tisuća kuna.

Sprječavanje odlaska mladih

Za razliku od 2016. godine, kada je na raspolaganju bilo 48,1 milijun kuna, u 2017. godini za razvojne projekte jedinica lokalne (područne) samouprave, kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju, osiguralo znatno više sredstava – ukupno 117,7 milijuna kuna, od čega 72,7 milijuna za 235 projekta najslabije razvijenih područja. U ime korisnika, obratio se predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić te zahvalio Ministarstvu na dobivenim ugovorima i naglasio da će im dobivena sredstva pomoći stvoriti uvjete za gospodarstvo u ruralnim sredinama i zaustaviti trend odlijeva mladih s ruralnih područja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba