Zagorci za opremanje devet objekata domova zdravlja dobili 8,3 milijuna kuna

Objavljeno: 23.03.2017. mladenmandic

U Banskim dvorima su u prisutnosti predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, potpisani ugovori o dodjeli bespovratnog novca za poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Ugovore o dodjeli bespovratnog novca potpisala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te predstavnici korisnika navedenih ugovora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da se potpisivanjem ovakvih ugovora konkretizira članstvo Hrvatske u Europskoj uniji kroz povećanje apsorpcijske sposobnosti te je dodao kako su ugovori iz područja zdravstvene zaštite na primarnoj razini prije svega namijenjeni financiranju nove i moderne opreme za četiri doma zdravlja u četiri županije –  Krapinsko – zagorskoj, Međimurskoj, Virovitičko – podravskoj i Zadarskoj. Dodao je da će se sutra u Splitu potpisati i ugovori koji se tiču razvoja otoka, za što je novac osiguran iz hrvatskog proračuna.

85 posto europskog novca

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac rekla je da je u Pozivu poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na raspolaganju ukupan iznos od 171.800.000 kuna, od čega su 85 posto europska sredstva. Pozvala je na poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, čime će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice za najmanje 15 posto, jer će se na razini primarne zdravstvene zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka. Dodala je kako je i kako je ukupna vrijednost ova četiri ugovora 24,5 milijuna kuna, od čega je 20 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zagorcima najviše novca

– Krapinsko – zagorska županija, a novac su dobile samo četiri županije, dobila je najviše novca – ukupno 8.283.000 kuna, zbog čega sam se i posebno zahvalio pri potpisivanju ugovora. Od dobivenog novca, četiri milijuna kuna utrošit ćemo na medicinsku opremu, 600 tisuća kuna na dentalnu medicinu, a ostatak novca na građevinske radove za devet dislociranih objekata Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije – rekao nam je nakon potpisivanja ugovora krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.



PREDSJEDNIK ZAGORSKOG HDZ-A ŽARKO TUŠEK

Izuzetno sam ponosan na brigu Vlade prema Zagorju

– Izuzetno sam ponosan na brigu koju aktualna Vlada pokazuje prema osiguravanju najvećih mogućih uvjeta zdravstvene zaštite i u malim sredinama poput Zagorja, u kojima nema velikih gradova. Potpisivanje ovog ugovora plus 16 milijuna kuna za opremanje zagorske Opće bolnice pokazuje u kojoj je mjeri Vladi stalo do kvalitete života ljudi u Zagorju. Kad tome dodamo i osam milijuna kuna koje će dobiti naši gradovi i općine od Ministarstva regionalnog razvoja, možemo konstatirati da se radi o novčanim iznosima kojih u tim segmentima u Zagorju dosad nije bilo – rekao nam je predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba