DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Pružite podršku: Obucite neuparene čarape, za one koji ih ne mogu upariti!

Objavljeno: 21.03.2017. zagorjeinternational

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom, koji je prvi puta obilježen u Singapuru 2006. godine. Do danas, obilježavanje se proširilo diljem svijeta, i to na specifičan način. Naime, toga dana simbolično se oblače neuparene čarape, kako bi se pružila podrška osobama s Down sindromom, koje ih ne mogu upariti.

Kromosom viška

Down sindrom genetski je poremećaj uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (ukupno 46 kromosoma). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca. Međutim, kod osoba s Down sindromom, na 21. paru kromosoma nalazi se jedan kromosom viška, pa tako u cijeloj stanici, umjesto 46, ima 47 kromosoma.

Simboličan datum

Taj poremećaj sprečava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, a postoji u preko pedeset karakterističnih obilježja, čiji se intenzitet razlikuje od osobe do osobe. Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom, a u Republici Hrvatskoj, prema nekim podacima, ima preko 1500 osoba s Downovim sindromom. Datum obilježavanja ovog dana također je izabran namjerno – 21.3., čime se želi sugerirati kako na 21. kromosomu, umjesto dva, dolaze tri kromosoma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba