Umjesto Gunje, Koprivnički Ivanec

Eko flor dobio posao za dubrovačko smeće! Ali bez straha, neće ga se voziti u Mokrice, već u Piškornicu

Objavljeno: 17.03.2017. Alen Brodar

Direktorica dubrovačke komunalne tvrtke “Čistoća”, Nataša Gabričević, potvrdila je da dubrovačko smeće ipak neće ići u slavonsku Gunju, kako je to bilo najavljeno prije nekoliko mjeseci, nego, kako stoje stvari, u Koprivnički Ivanec, od Dubrovnika udaljen 714 kilometara, u Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica.
Naime, tvrtka Eko Flor Plus, sa sjedištem u Oroslavju, jedina je poslala cjelovitu ponudu za prihvat 20 tisuća tona dubrovačkog smeća i pritom ponudila najnižu cijenu od 340 kuna, bez PDV-a, po toni. To znači da će Dubrovčani i stanovnici susjednih općina Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje te s otoka Mljeta, u konačnici platiti 6,8 milijuna kuna samo za zbrinjavanje otpada prikupljenog nakon 30. travnja, kada se planira zatvaranje dubrovačkog smetlišta Grabovica, do kraja 2017. godine, piše Dubrovački vjesnik.

Četiri ponude

– Na obvezujući natječaj pristigle su četiri ponude, i to tvrtki “Eko-flor”, “Hago”, Općine Gunje i varaždinskog “Ciosa”. Najpovoljnija je bila ponuda tvrtke “Eko-flor” iz Oroslavja, koja je dala ponudu na 340 kuna po toni smeća, s tim da ima kapacitet od 48 tisuća tona na godinu. Gunja je dala ponudu na 345 kuna, ali nema valjanu dozvolu za gospodarenje otpadom. Osim toga, kapacitet odlagališta joj je 12 tisuća tona na godinu, a nama treba 20 tisuća tona. Ponuda tvrtke “Hago” bila je 250 kuna po toni uz kapacitet od samo sedam tisuća tona na godinu, a “Cios” je bio najskuplji s 550 kuna po toni smeća – rekla je Gabričević te dodala kako je u tijeku javni postupak za izbor prijevoznika.
Načelnik Općine Gunje Hrvoje Lucić potvrdio je u telefonskoj izjavi za Hinu da je Gunja izgubila posao s dubrovačkim smećem te je dodao kako “ne zna što se tu dogodilo”.
– Bio sam siguran da ćemo proći jer ispunjavamo sve uvjete. Dobili smo odgovor od “Čistoće” da nemamo dozvolu, što je smiješno, mi smo je predali na vrijeme. Poslali smo prigovor i čekamo što će nam “Čistoća” odgovoriti, a poduzet ćemo i druge mjere jer smo jedino odlagalište u Hrvatskoj koje može primiti te količine i koje ispunjava sve uvjete – rekao je Lucić za Hinu.

“To su dezinformacije”

Oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa, budući da su se pojavile priče da bi se dubrovačko smeće moglo odlagati u Oroslavju, rekao nam je da su to dezinformacije.
– Pa to smeće neće ni blizu Oroslavja doći. Ako je tvrtka sa sjedištem u Oroslavju dobila posao, ne znači da će ga odlagati u svom dvorištu. Pričao sam s ljudima iz Eko flora, koji su mi potvrdili da su oni samo posrednici u tom poslu, oni čak neće vršiti ni posao prijevoza, a kamoli da ga odlaže u Mokricama. Mi ni nemamo takav deponij, znate li vi što je 20 tisuća tona smeća? Ni Oroslavje svoje smeće ne odlaže tamo, a kamoli da bi Dubrovnik – zaključio je Tuđa.
To nam je potvrdio i Rudolf Krpina iz Eko flora.
– Eko flor je samo posrednik u tom poslu. Deponija u Oroslavju nema, smeće ne može ići u Oroslavje. Ono ide direktno u deponij – rekao je Krpina.
Na čitavu problematiku oko odvoza dubrovačkog smeća, osvrnuo se i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.
– To su sve posljedice dugogodišnje neodgovorne politike prema gospodarenju otpadom. Previše je takvih slučajeva da čekamo da nas nešto doslovce udari u glavu, pa da počnemo razmišljati o problemu. Danas je jasno svima da se pod hitno moraju uspostavljati sustavi za odvojeno prikupljanje, jer smeće se može izvoziti iz dalekog Dubrovnika u Gunju ili gdje god oni to uspjeli organizirati, ali masu materijala koji se unutra nalazi, moglo se sortirati i za to dobiti neke novce – istaknuo je Dobrović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba