Agencija za plaćanja u poljoprivredi

Za pčelare osigurano 51,6 milijuna kuna

Objavljeno: 13.03.2017. zagorjeinternational

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potencijalne korisnike da je u Narodnim novinama objavljen Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Za provođenje Nacionalnog pčelarskog programa, u državnom proračunu osigurano je ukupno 51,6 milijuna kuna, odnosno za svaku godinu 17,2 milijuna kuna.

Bolji položaj pčelarstva

Pravo na korištenje sredstava  iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta. Iznimno, i pravne osobe koje imaju pravo na korištenje mjera Nacionalnog pčelarskog programa, a nisu upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta, su: udruge pčelara, županijski pčelarski savezi, Hrvatski pčelarski savez te znanstveno – istraživačke institucije.
– Provedbom mjera iz ovog programa stvorit će se uvjeti za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru – istaknuo je ministar Tolušić, pozivajući pčelare da iskoriste sredstva koja je osiguralo Ministarstvo.

Mjere programa

Mjere Nacionalnog pčelarskog programa obuhvaćaju tehničku pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizaciju troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda, suradnju sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta, poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu. Zahtjeve za isplatu potpore korisnici podnose Agenciji za plaćanja u poljoprivredi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba