Mjesto gdje se trajno čuva baština

Povijesni događaj za Ivančane: Svečano otvorena prva faza “Muzeja planinarstva Ivanec”

Objavljeno: 27.02.2017. Alen Brodar

Svečanošću na kojoj su se okupili brojni građani, gosti i uzvanici, u petak je u ivanečkoj Ulici Rudolfa Rajtera 5, otvoren Muzej planinarstva Ivanec – 1. faza. Iako je u ovoj fazi otvoren tek manji dio budućeg cjelovitog objekta pa muzej još nema “štih” koji će dobiti u završnoj fazi, a to je “smart muzej” tematski posvećen planinarstvu, za Ivančane je ovaj događaj svakako povijesni, ističu u Gradu.

Otvorena i izložba

Naime, on ostaje zabilježen kao početak uređenja prostora u kome će se na jednom mjestu trajno čuvati i posjetiteljima prezentirati sačuvana baština iz iznimno duge i neobično zanimljive prošlosti grada, koja se na području Ivanca u kontinuitetu može pratiti još od starog kamenog doba.

Otvaranje prve faze objekta prati i izložba nazvana Muzej prije muzeja, a na svečanosti otvaranja se v. d. ravnatelja Muzeja, Marina Držaić, detaljno osvrnula na prve inicijative i ideje o gradnji jednog takvog objekta.

– U periodu od 2011. do 2013. u Gradu smo promišljali moguće projektne ideje i rješenja i prilagođavali prostorno – plansku dokumentaciju. Veliku pomoć u razvitku preliminarnih koncepcija pružili su nam tadašnja zamjenica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović i predsjednica HMV-a Dubravka Osrečki Jakelić. Izvođenje radova počelo je 2014., a do danas je u gradnju i opremanje uloženo oko 3,9 milijuna kuna. Uz gradska proračunska sredstva, najviše potpora za ovaj projekt stiglo je od Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU – naglasila je, među ostalim, M. Držaić, a okupljenima se obratio i gradonačelnik Milorad Batinić:

Drugačiji smjer

– Nakon desetak godina pojačanih ulaganja u komunalnu i gospodarsku infrastrukturu, gradska je uprava odlučila krenuti u drukčijem smjeru. Rezultat toga su nedavno otvoreno kino i ovaj muzej, kao objekti usmjereni poticanju društvenog života grada. Nadam se da ćemo imati snage da ga idućih godina i dovršimo onako kako smo zamislili. Uskoro će Grad Ivanec izdati i knjigu “Ivanec kroz stoljeća”. Besplatno će je dobiti svako kućanstvo, kako bi se svaki građanin mogao upoznati s prošlošću našega grada kraja – istaknuo je gradonačelnik te otvorio muzej i predao ga na korištenje građanima.
Izložba se može razgledati idućih mjesec dana petkom od 16 do 19 te u subotu od 10 do 13 sati, a ulaz je besplatan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba