DEČKI Z BREGOV – 40 GODINA

“Naš najveći uspjeh je pjesma ‘Zagorski cug’, koja je postala bezvremenski zagorski hit”

Objavljeno: 24.02.2017. Jelena Jazbec

Dečki z bregov, jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih zagorskih narodnih sastava iz Belca, 4. veljače proslavio je 40 godina djelovanja. Osnivač ansambla je Stjepan Hanžek, a prvu postavu činili su Juraj Vertuš, Jurica Runjak, Stjepan Kulji te Ljubomir Bručić, koji je i osmislio ime ansambla. Ansambl je stekao veliku popularnost u razdoblju od 1980. do 2001. godine, na čitavom zagorskom i slovenskom području, a u svojih su 40 godina postojanja, Dečki z bregov snimili 15 samostalnih albuma. Najpoznatiji među njima su “Dojdite k nam”, “Popeva nam Zagorje”, “Da ni Zagorja” i “Zagorski cug”, na kojem se nalazi i istoimena pjesma koja je postala bezvremenski zagorski hit. Uz “Zagorski cug”, tu su i drugi poznati hitovi: “Sjećanje”, “Dojdite k nam”, “Ljepša od sna”, “Voljelo se dvoje mladih”, “Leta pedeseta” i “Dvije suze skrivene”.

Proslava u Belcu

Danas ansambl čine Mirko Martinuš (truba, vokal), Luka Burić (klarinet, vokal), Nenad Hoić (harmonika, klavijature), Miroslav Čavec (gitara, vokal), Stjepan Hanžek (bariton, bas gitara) i Željko Pavlinić (bubnjevi, vokal).
– 40. obljetnicu djelovanja ansambla obilježili smo 4. veljače u Belcu, u užem krugu najbliskijih prijatelja. Pravo obilježavanje bit će u ljetnim mjesecima ove godine, kada ćemo pozvati sve ljubitelje ansambla Dečki z bregov te prave, domaće zagorske glazbe – otkrili su nam članovi ansambla.

Rođendanska želja

Upitali smo ih i što bi izdvojili kao najvažnije trenutke u 40 godina postojanja ovog legendarnog glazbenog sastava.
– Kao najvažniji trenutak izdvojili bismo gostovanja diljem Hrvatske, Europe, SAD-a i Kanade, kao i činjenicu da se naša pjesma “Zagorski cug” proslavila i ostala poznata sve do danas. Tu je i nastup uz unuka legendarnog Slavka Avsenika, tvorca polke “Na Golici”, Saše Avsenika – ističu.
Izrazito su ponosni na ovu važnu obljetnicu, jer su, kažu, jedan od rijetkih ansambala koji se tako dugo uspio održati na zagorskoj glazbenoj sceni.
– Naša je jedina rođendanska želja da proslavimo još barem 40 godina te da zagorsku glazbu približimo mladim naraštajima – zaključuju Dečki z bregov.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba