“BITKA KOD STUBICE”

Tahyjeva vojska ugušila je pobunu kmeta, a bojnim poljem potekla je “karv, ta slana kmetska, stubičanska karv”…

Objavljeno: 11.02.2017. Jelena Jazbec

– Buna! Za pravicu! – uzvikivale su danas stotine pobunjenih seljaka, okupivši se ispred crkve Presvetog Trojstva, prolazeći donjostubičkim ulicama, prema seoskom imanju kraj Majsecovog mlina, gdje je deveti put održana spektakularna rekonstrukcija “Bitke kod Stubice”.
Jedna od najprepoznatljivijih zagorskih manifestacija, koja je prošle godine ponijela titulu najboljeg turističkog događanja – prikaz događanja, legendi i priča – nagrade “Simply the best”, ove je godine prikupila rekordan broj posjetitelja, kojih je, prema nekim procjenama, bilo 10-ak tisuća. Tome je uvelike pridonio i posebno organiziran prijevoz vlakom i autobusima iz Zagreba.
A u Donjoj Stubici, na čelu s članovima Družbe Vitezova zlatnog kaleža, posjetitelje je dočekalo 400-tinjak statista u ulogama kmetova i vojnika Franje Tahyja, u originalnim kostimima, naoružanih mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima.

Okrutno pogubljenje

Bunu seljaka u Zagorju predvodio je Matija Gubec iz Hižakovca kraj Gornje Stubice. U noći s 27. na 28. siječnja 1573., buna je započela napadom na Cesargrad. Pokret seljaka brzo se proširio, a Gubec je s dijelom ustanika između 29. siječnja i 2. veljače iz Donje Stubice krenuo prema Zaboku i uspio osvojiti utvrđenu kuriju Šimuna Keglevića. “Bitka nad bitkama”, čija se rekonstrukcija održava svake godine u Donjoj Stubici, odigrala se 9. veljače, kada je Gupčeve pobunjenike napala plemićka vojska pod vodstvom Gašpara Alapića. Iako su seljaci bili loše naoružani i bez konjice, pružili su u odlučujućoj bitki tako žestok otpor, da se nije znalo tko će pobijediti, sve dok feudalnoj vojsci nije stigla pomoć. Pobunjeni seljaci ostali su ležati u krvi, a Matija Gubec je odveden u Zagreb, gdje je pogubljen na Trgu svetog Marka, 15. veljače 1573. godine, na veoma okrutan način. Kako legenda kaže, morao je nositi užarenu krunu na glavi, a nakon toga, mađarski vlastelin Morencz Bahiczy ga je raščetvorio.

Popratni program

Velika čast da bude u ulozi Matije Gupca, ove je godine pripala Krešimiru Končevskom, nakon što je prošle godine preminuo dugogodišnji Gubec Zlatko Mirt.
– Zadovoljan sam, ali moram priznati da se miješaju osjećaji radosti i tuge. S jedne strane radost, jer je sve dobro prošlo, ali s druge strane i tuga, jer više nema našeg prijatelja Zlatka Mirta. No, buna mora ići dalje, a mislim da su me dečki angažirali da budem u ovoj ulozi, jer sam i sam na neki način buntovnik u životu. Kmetovi su me dobro slušali, jako su dobri i svaka im čast – rekao je Končevski.
Razgovarali smo i s glavnim negativcem, Franjom Tahyjem, kojeg je tradicionalno utjelovio Zdravko Grabušić.
– Ovo je jedan dobar igrokaz i drago mi je što se ove godine u Donjoj Stubici okupio strahovito veliki broj ljudi. Mislim da su svi bili zadovoljni, prepuni dojmova, i da će sljedeće godine, na jubilarnu 10. Seljačku bunu, doći u još većem broju – rekao je Grabušić, istaknuvši kako je kostim koji nosi na sebi, originalni kostim iz filma “Seljačka buna”, iz 1974. godine, a nosio ga je proslavljeni jugoslavenski glumac Pavle Vujisić.
Na pitanje što organizatori pripremaju za sljedeću godinu, kada će se održati jubilarna 10. manifestacija “Bitka kod Stubice”, Grabušić nam je otkrio kako su moguće izmjene scenarija.
– Razmišljamo da bi sljedeće godine bila priča oko poraza Tahyja, no ako će biti, onda će se raditi o napadu na Tahyjev dvorac, jer ne možemo mijenjati završnu bitku – zaključio je.
Osim u bitki, posjetitelji su tijekom cijelog dana mogli uživati u bogatom popratnom programu. Održan je tradicionalni planinarski pohod “Stazama Gupčevih puntara”, a u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici zainteresirani su mogli sudjelovati na prigodnim radionicama. U Parku Jure Stubičanca održan je srednjovjekovni sajam s preko 60 izlagača, a zajamčena je i dobra zabava na Buna partyju u šatoru, gdje nakon Tamburaškog sastava Arka i Cinkuša, u večernjim satima nastupa grupa Vatra.



KRAPINSKO – ZAGORSKI ŽUPAN ŽELJKO KOLAR:

Zaokružili smo jednu lijepu priču

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo organizacijom “Seljačke bune” u Donjoj Stubici.
– Ovo je manifestacija koja može postati prepoznatljiva za čitavo područje Republike Hrvatske i to se danas i vidjelo. Skupilo se preko 10-ak tisuća ljudi na ovom veličanstvenom prikazu Seljačke bune, uz odličnu organizaciju i mnogo truda Družbe vitezova zlatnog kaleža i njihovih prijatelja iz čitave Hrvatske i inozemstva. Možemo reći da smo zaokružili jednu lijepu priču – istaknuo je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba