Počela Seljačka buna

Bruse se kose, sjekire i vile za završni obračun iduće subote kod Majsecova mlina

Objavljeno: 05.02.2017. mladenmandic

“Puntanjem kmetov” danas je u Gornjoj Stubici počela Seljačka buna što se, kako povijesni izvori bilježe, zbila u stubičkom kraju 9. veljače 1573. godine. Nakon što su se kmeti okupili ispred rodne kuće seljačkog vođe Matije Gupca u Hižakovcu, krenuli su u pohod prema četiri kilometara udaljenoj Gupčevoj lipi u Gornju Stubicu. Tamo su ih dočekali nezadovoljni seljaci te je započelo “puntanje kmetov” tj. naoružavanje puntara koji su prije Seljačke bune u okršaju s vlastelinima, uspjeli skršiti otpor vojske Franje Tahyja te odlučili kako će za tjedan dana Zagorci i Štajerci na čelu s Matijom Gupcem i Ilijom Gregorićem zajedno krenuti u odlučujući “boj za pravicu”. Do subote se moraju nabrusiti kose, sjekire i vile za završni obračun kod Majsecova mlina.

“Simply the best”

Inače “zagorska bitka nad bitkama”, prošle je godine u kategoriji turističko, kulturnih i povijesnih manifestacija ponijela i titulu najboljeg turističkog događanja – prikaz događanja, legendi i priča – nagrade “Simply the best”. Ove godine, nakon prerano preminulog “legendarnog Gupca” Zlatka Mirta – Mede, lik Matije Gupca utjelovit će frontmen Zadruge, Krešimir Končevski koji je od Udruge dobio tu čast naslijediti Mirta.
– Medo mi je bio jako dobar prijatelj i doista će mi, uz veliku čast što ću glumiti glavnog vođu Seljače bune, biti jako teško zamijeniti ga u njegovoj ulozi. No, prikaz Seljačke bune mora ići dalje, jer ona je i danas vjeran prikaz socijalnih nepravdi u društvu – rekao je ovogodišnji Gubec, Krešimir Končevski.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je Seljačka buna tek počela i kako tek iduće subote očekuju najezdu turista kada se na završnom obračunu kmetova i vlastele, kod Majsecova mlina od 14 sati, očekuje više od 15 tisuća posjetitelja.

Poseban vlak

– Organizirali smo i posebni vlak iz Zagreba koji će krenuti u 11 sati s Glavnog kolodvora da vide ovaj jedinstveni spektakl s 300-tinjak sudionika. Tu će se organizirati i puno raznih popratnih programa. Kroz razne pomoći udrugama i cjelokupnoj manifestaciji, Županija godišnje izdvaja više od 50 tisuća kuna za ovaj jedinstveni događaj – rekao je župan Kolar.
Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić rekao nam je kako posjetitelji prepoznaju ljepotu Gupčeva kraja i iz godine u godinu dolazi im sve više ljudi, a nagrade koje dobivaju, najbolji su dokaz da ono što rade doista i vrijedi. Da je gostiju iz godine u godinu sve više, potvrdio nam je i vlasnik Bertije “Pod lipom” koja se nalazi tik uz Gupčevu lipu, Božidar Sačer.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba