KRAPINSKI SPORTSKI SAVEZ

“Treba iskoristiti i urediti objekt u sklopu ŠRC-a Podgora, tamo bi svi krapinski klubovi mogli imati svoje prostorije”

Objavljeno: 01.02.2017. Jelena Jazbec

Krapinski sportski savez okuplja 15 sportskih udruga koje se godinama ističu brojnim uspjesima, i na razini županije, ali i na razini cijele Hrvatske. Iza krapinskih sportaša još je jedna uspješna, ali i izazovna godina, a s predsjednikom KSS-a Sašom Kundihom razgovarali smo o najvećim uspjesima u 2016. godini, problemima s kojima se Savez susreće te o planovima za razvoj sporta u središtu županije.

Možete li izdvojiti najveće uspjehe krapinskog sporta u protekloj godini?
Najveće uspjehe u protekloj godini, ostvario je NK Zagorec, čiju su seniori na kraju prvenstva 2015./2016. osvojili odlično peto mjesto prvenstvene ljestvice u 3. HNL – Zapad, a bili su i pobjednici Kupa NS KZŽ. Veterani NK Zagorec su po 12. puta zaredom osvojili Prvenstvo veterana NS KZŽ. Antonela Cesarec, članica Kickboxing kluba Krapina, sudjelovala je na brojnim natjecanjima diljem Hrvatske, ali i u Sloveniji i BiH, te se redovito sa svakog natjecanja vraćala s najsjajnijim odličjima. Odličan je bio i Borna Topolovec, koji je također osvajao jedno od prva tri mjesta na gotovo svakom natjecanju. Šahisti Šahovskog kluba Krapina bili su uspješni u natjecanju u sklopu 2. Šahovske lige centar, u protekloj su godini uspješno organizirali nekoliko šahovskih turnira, a posjećenost igrača na svakom turniru bila je izuzetno velika, prosječno 60 natjecatelja iz gotovo cijele Hrvatske, a ugostili su i natjecatelje iz Austrije, BiH te Slovenije. U studenom su postali i prvaci županije u ubrzanom šahu. Članice i članovi Trkačkog kluba Maraton su se i u 2016. godini pokazali kao odlični organizatori. Organizirali su tri utrke: “Krapinski trail”, “Krapinski ringišpil”, te “Krapinski cener i polucener”. Tijekom prošle godine bili su aktivni na utrkama diljem Hrvatske, a najveće uspjehe ostvarili su Miljenko Hršak i Romano Krstić, dok je Ana Gorup Hršak prva žena članica TK Maraton koja je istrčala polumaraton 21,1 kilometar. Klub je bogatiji za još jednog maratonca, jer je Romano Krstić na utrci u Ljubljani istrčao maraton, utrku dužine 42,2 kilometara u vremenu 4.04,41.

Koliko su Krapinčani zainteresirani za sport? Kakva je zainteresiranost među mladima?
Krapinčani, kao natjecatelji – sportaši su sve više aktivni u sportu i ono što je svakako obećavajuće, jest da se sve više mladih uključuje u sport. Ono što svakako smatram negativnim je činjenica da stanovnici Krapine nisu baš zainteresirani za sportske događaje koje organiziraju klubovi i udruge, članice Krapinskog sportskog saveza. Slaba je posjećenost utakmica, a to se najviše vidi na utakmicama koje igra NK Zagorec. Čelnici klubova i članovi klubova zaista ulažu puno truda da bi animirali Krapinčane da dođu posjetiti natjecanja. Natjecanja se oglašavaju putem plakata, internetskih stranica klubova, Krapinskog sportskog saveza, no unatoč tome, posjećenost sportskih događaja je zaista premala.

Koji su najpopularniji sportovi, a koje bi još trebalo popularizirati?
Što se tiče popularnosti, svakako je, kao i u svakom gradu, nogomet najpopularniji, ali u zadnje dvije – tri godine, veliku popularnost u našem gradu imaju rukomet i košarka. Od 2015. godine, u našem je gradu započela s radom Rukometna akademija Dvoršek, koja trenutno okuplja preko 70 djevojčica i dječaka, od 2002. do 2008. godišta. Svi su ti dječaci i djevojčice ujedno i članovi RK Zagorec. Nakon 28 godina, Krapina je dobila i muški rukomet, dječake 2002. godište koji se od prošle godine natječu u sklopu 2. Hrvatske muške kadetske rukometne lige. Sve aktivniji su mlade košarkašice i košarkaši KK Krapina. Teniski klub Zagorec uredio je još jedno tenisko igralište, te su zakupili i zatvoreni prostor, gdje preko zime održavaju treninge. Imaju uspješnu školu tenisa s preko 50 polaznika svake godine. Što se tiče sportova koje bi trebalo popularizirati, svakako su stolni tenis i šah, s obzirom da imaju odlične trenere i čelnike klubova te postižu dobre uspjehe, kako u županiji, tako i šire.

Čega, po Vašem mišljenju, nedostaje, vezano uz sport u gradu Krapini?
Što se tiče nedostataka u gradu, a koji su vezani za sport, svakako je premali broj sportskih objekata i terena, a mislim da je najveći problem sportska dvorana Srednje škole Krapina, jer klubovi imaju na raspolaganju korištenje sportske dvorane samo tri sata dnevno, i to u vremenu od 18 do 21 sat. Iako nam je određenim danima dana mogućnost korištenja sportske dvorane od 17 sati, to, nažalost, nije moguće, s obzirom da većina djece ima nastavu do 17.50 sati, tako da nikako ne mogu doći u dvoranu prije 18 sati. Veliki problem je i nedostatak klupskih prostorija , a rješenje bi svakako bilo da se iskoristi objekt u sklopu ŠRC Podgora, gdje bi se mogle urediti klupske prostorije koje bi mogli koristiti klubovi, a i Krapinski sportski savez.

Kakvi su budući planovi za razvoj krapinskog sporta? Hoće li se pokrenuti i neki novi sadržaji?
Planovi klubova uglavnom ovise o financijskim sredstvima. Nažalost, veliki trošak klubovima stvara najam sportskih objekata, kao što je npr. sportska dvorana Srednje škole Krapina, jer klubovi koji koriste dvoranu, mjesečno u prosjeku plaćaju najamninu od 4 do 4,5 tisuće kune. Ako se uzme u obzir da se dvorana koristi devet ili deset mjeseci u godini, ispada da se pola ili čak i više sredstava koja se dobiju iz proračuna grada, potroše na najam sportskih objekata. Trenutno najveće planove imaju RK Zagorec, KK Krapina i Teniski klub Zagorec, koji trenutno najviše ulažu u rad s mlađim dobnim uzrastima. Cilj tih klubova je da se što više djece uključi u sport, te da kroz 3-4 godine imamo vlastite igračice i igrače koji će uspješno predstavljati naš grad diljem Hrvatske. NK Zagorec standardno ima najveći broj dječaka koji se bave sportom, ali naš cilj je da Krapina ima i više klubova koji bi okupljali djevojčice, jer znamo da je zastupljenost djevojčica i žena u sportu u našem gradu još uvijek premala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba