Nove cijene naftnih derivata

Za dvije lipe pojeftinio benzin, dizel skuplji za jednu, a autoplin za 21 lipu

Objavljeno: 10.01.2017. mladenmandic

Nakon što su sedam tjedana cijene goriva u Hrvatskoj rasle, od danas su na benzinskim postajama Ine diljem Hrvatske osvanule neznatno niže cijene, i to za dvije lipe benzinskih goriva, te za lipu više cijene dizelskih goriva. Tako od danas cijena Eurosupera 95, umjesto 9,83 kune, iznosi 9,81 kunu, cijena Eurodizela BS povećana je s 8,98 kuna na 8,99 kuna, a cijena Eurodizela classic s 9,08 na 9,09 kuna. Znatnije je poskupio i autoplin, koji je sada skuplji 21 lipu po litri, a kao razlog poskupljenja, u Ini navode velike hladnoće u posljednje vrijeme. Nova cijena autoplina je 4,60 kuna.

Velike trošarine

Inače, cijena litre goriva koju plaćamo na benzinskim crpkama sadrži u sebi četiri stavke – nabavnu cijenu, maržu trgovaca, PDV i trošarinu koja je u Hrvatskoj među većima u Europi. Upravo ove posljednje dvije stavke – porez od 25 posto i trošarina od 3,86 kuna po litri benzina, čine državnih 60-ak posto cijene benzinskih i dizelskih goriva. U Hrvatskoj, trošarina za benzin od 1996. do danas narasla je za gotovo dva i pol puta, i s nekadašnjih 1,60 kuna došla na čak 3,86 kuna. Iz nje se također izdvaja kuna za ceste, ali i 20 lipa za željeznice. Inače, Hrvati uz granicu s BIH sada masovno po benzin odlaze u susjednu državu. Razlika u cijeni nikada nije bila veća. Primjerice, litra najprodavanijeg Eurosupera 95 u BiH je 1,82 konvertibilne marke ili 6,82 kune, uz tečaj od 3,75 kuna po marki. Na svim crpkama primaju kune, ali pri plaćanju gotovinom trgovci obračunavaju tečaj 1:4, pa je bolje plaćati karticom. Ušteda za onog tko napuni spremnik od 40-ak litara je gotovo 120 kuna, i to na crpkama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene nešto veće nego u unutrašnjosti.

Najskuplji Nizozemci

Usporedbe radi, za kunu niže cijene goriva imaju i Austrijanci, za nekoliko lipa čak i Slovenci, dok je u Mađarskoj jeftinije benzinsko gorivo, ali je skuplje dizelsko. Od zemalja Europske unije, najskuplje gorivo imaju Talijani, gdje je litra supera 11,80 kuna, Danci, gdje je litra 11,91, te Nizozemci, gdje dostiže cijenu od čak 12,59 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba