Apel vatrogasaca: Napišite velikim slovima – ljudi pripazite na dimnjake, provjeravajte ih i čistite, inače su opasni!

Objavljeno: 08.01.2017. Alen Brodar

U 3.05 sati ujutro, u noći sa subote na nedjelju, vatrogasci DVD-a Sveti Križ Začretje, taman dva sata nakon što su otišli na spavanje nakon intervencije na gašenju požara krova obiteljske kuće u središtu Svetog Križa Začretja, opet je stigao poziv. I ovaj put radilo se o obiteljskoj kući, i ovaj put, čini se, o požaru dimnjaka koji se proširio na kuću 63-godišnjaka u Švaljkovcu, na broju 29. Na intervenciju ih se odazvalo 11, zajedno s četvoricom pripadnika Zagorske javne postrojbe Zabok. Ukupno su s tri vatrogasna vozila izašli na teren u hladnoj noći na -9 Celzijevih stupnjeva, taman je počeo padati i snijeg.

Velika šteta

– Po izlasku na intervenciju zatekli smo požar obiteljske kuće, koji je zahvatio krovište. Odmah smo s kolegama iz ZJVP Zabok počeli gasiti, ali nažalost šteta je dosta velika, s obzirom na gradnju. Naime, kuća nema klasičnu betonsku deku, već je trstika, pa je vatra i nju zahvatila, morali smo gasiti i iznutra, odozdo. Puno je toga uništeno, praktično su ostali samo zidovi. No zahvaljujući brzoj intervenciji, uspjeli su se spasiti okolni objekti. Do jutarnjih sati se raščišćavalo požarište zbog mogućnosti da ponovno bukne požar. Dimnjaci se moraju redovito provjeravati i čistiti. Godina još nije ni počela, a mi imamo toliko intervencija, gotovo sve na kućama – rekao nam je predsjednik DVD-a Svetog Križa Začretja, Miljenko Šoštarić.
Prvi susjed rekao nam je kako je spavao i nije ništa čuo, sve dok ga nisu probudile sirene vatrogasaca. U kući je u vrijeme dojave o požaru bilo troje ukućana, od kojih je, neslužbeno doznajemo, dvoje starijih, bolesnih i teško pokretnih te jedna ženska osoba srednje dobi. Oni su zbrinuti u susjedstvu, pa smo na požarištu zatekli samo vatrogasce i policiju.
– Pozvali smo i djelatnike Elektre Zabok radi iskapčanja struje, iako je prilikom našeg dolaska struja već bila izbačena. Očito su se žice rastalile i spojile jer je cijelo naselje nakratko ostalo bez struje. Bili su i djelatnici zabočkog Metalca, kako bi isključili plin, da bismo mi mogli normalno gasiti požar – rekao je Šoštarić.

Zaredali se požari dimnjaka

Njegov kolega Ivica Sinković, vođa smjene Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok zamolio nas je da još jednom obavijestimo javnost o opasnosti koja vreba.
– Gotovo svaki dan otkako su ovi hladni dani imamo intervencije na obiteljskim kućama zbog požara dimnjaka, često put i više njih dnevno. Napišite velikim slovima: ljudi, pripazite na dimnjake, čistite ih i provjeravajte jer su inače opasni, pogotovo na objektima starije građe – apelirao je Sinković.
Policija je u 7 sati ujutro izvijestila da je do požara došlo uslijed prijenosa topline iz dimnjaka na drvenu konstrukciju krovišta koje je u potpunosti izgorjelo te se urušilo, pri čemu su izgorjeli predmeti koji su se nalazili u potkrovlju. Požar je u potpunosti ugašen u 5.50 sati. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.



OPET DIMNJAK: POŽAR I U MALOM TABORU

U potpunosti izgorjeli krovište i tavanski stan 61-godišnjaka, šteta više desetaka tisuća kuna

U mjestu Mali Tabor, općina Hum na Sutli, oko 0.50 sati došlo je do požara krova i tavanskog stana 61-godišnjeg hrvatskog državljanina. Do požara je došlo uslijed prijenosa topline iz dimnjaka na drvenu konstrukciju krovišta, koje je u potpunosti izgorjelo te se urušilo, uslijed čega je u potpunosti izgorio i tavanski stan sa svim kućanskim aparatima i namještajem koji su se nalazili u istome. Pritom nije došlo do ozljeđivanja ukućana, a požar je u 5.40 sati ugašen od strane ZJVP Krapina, DVD-a Prišlin, DVD-a Straža i DVD-a Druškovec Humski. Nastala je znatna materijalna šteta koja se procjenjuje na više desetaka tisuća kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba