Zapošljavanje na tržištu rada

Evo koja zanimanja u Zagorju treba poticati, a za koja treba smanjiti upisne kvote

Objavljeno: 03.01.2017. mladenmandic

Na temelju uredbe Vlade RH o praćenju, analizi i predviđanju potreba tržišta rada za pojedina zvanja, Hrvatski zavod za zapošljavanje izrađuje analizu i prognozu potreba tržišta rada. Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina, stoga je proveo analizu i prognozu potreba tržišta, te u suradnji s Regionalnim partnerstvom za praćenje i procjenu potreba, posebno deficitarnih zanimanja, izradio preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2017. godini za područje Krapinsko – zagorske županije.

Trogodišnji programi

Zaključeno je kako su trogodišnji obrazovni programi u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih učenika zidar, vozač, bravar, tesar, stolar, monter suhe gradnje, soboslikar – ličilac, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, elektroinstalater, pekar, tokar, mesar, konobar, strojobravar, CNC operater, krojač, keramičar – oblagač, kuhar, autolakirer i autolimar. Sveučilišni studiji u kojima, prema preporuci, treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata su medicina, strojarstvo, građevinarstvo, matematika, edukacijska rehabilitacija, anglistika, germanistika, elektrotehnika i informacijska tehnologija, farmacija te informatika.

Stručni i sveučilišni studiji

Obrazovni programi u kojima pak treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika, od trogodišnjih srednjoškolskih su za frizere, a od četverogodišnjih su obrazovni programi fizioterapetutski tehničar, komercijalist, hotelijersko – turistički tehničar, upravni referent i ekonomist. Od stručnih studija u kojima treba smanjiti broj upisanih i stipendiranih studenata su stručni studiji poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, poslovna ekonomija te fizioterapija, a od sveučilišnih studija to su poslovna ekonomija, politologija i novinarstvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba