Krenule ledene berbe

Najpoznatiji zagorski vinar Boris Drenški noćas obrao 2600 trsova chardonnaya i pinota sivog

Objavljeno: 31.12.2016. mladenmandic

Najpoznatiji zagorski vinar Boris Drenški, vlasnik Vinarije Bodren iz Rusnice pokraj Huma na Sutli, dobitnik najprestižnijih svjetskih priznanja, u najhladnijoj ovogodišnjoj noći na minus deset, imao je berbu na 1200 trsova chardonnaya i 1400 trsova pinota sivog. Berba u kojoj je sudjelovalo 16 berača, počela je tek pola sata prije ponoći, te potrajala do pet sati ujutro. Sve do 18 sati navečer razmišljao je hoće li uopće u berbu ili ne, ali kad se temperatura smanjila na minus deset, više se nije dvoumio te pozvao svoje ranije birače, ali i mladu ekipu na čelu s njegovom kćerkom Martom koja mu je umnogome pomogla u njegovoj odluci u posljednji tren.

Smanjeni prinosi

– Ove godine prinosi su mi zbog kasnog travanjskom mraza smanjeni za trećinu. Tako sam u ledenoj berbi isprešao ukupno oko 270 litara – oko 120 litara sivog pinota, koji je imao slador od 220 eksla i oko 150 litara chardonnaya sa sladorom od 200 eksla. Nešto ranije, u predikatnoj, kasnijoj berbi, imao sam sve skupa nešto više od dvije tisuće litara vina cuveea, odnosno mješavini sorti te žutog muškata kojeg sam odvojio – rekao nam je Boris Drenški. Inače, nakon prerade, vrenja i dozrijevanja ledenog vina, a to će biti za otprilike godinu i pol, cijena butelje ledenog vina od 2,5 decilitra iznosit će 260 kuna, a kasne berbe u pakiranju od pola litre stotinjak kuna.

Dobitnik najprestižnijih nagrada

Boris Drenški danas trenutno ima oko 27.500 čokota vinove loze, od kojih mu je 20 tisuća čokota mladih nasada, pa mu je ove godine rodilo, i to u smanjenoj količini, oko 7500 trsova. No, već od sljedeće godine počet će rađati i novozasađenih 20-ak tisuća trsova, pa će mu urod biti i dva do tri puta veći. Inače, vlasnik Vinarije Bodren, proteklih je godina osvajao redovito prve nagrade na sajmovima vina u Zagorju, posebice na Bedekovčanskim jezerima gdje je i lani osvojio prvu nagradu za svoj Triptih, no osvaja nagrade i diljem Hrvatske. Dobitnik je i nekoliko najprestižnijih zlatnih Decanterovih nagrada u kojima su se ocjenjivala najbolja europska vina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba