OSVRT NA 2016. GODINU

Kakva god vam bila, nek’ vam 2017. bude još bolja!

Objavljeno: 31.12.2016. mladenmandic

SIJEČANJ

Nova počela tragedijom – požarom u Zlatar Bistrici

Nova godina počela je tragedijom za cijeli zlatarbistrički kraj. Naime, u noći s 1. na 2. siječnja oko 3.50 sati, vatra se sa zapaljenog kontejnera za smeće proširila na sportsku dvoranu koju je vatrena stihija u nekoliko sati progutala. Ni pravovremeni izlazak vatrogasaca nije mogao spriječiti plamteću buktinju. Na svu sreću, osim velike materijalne štete i velikog šoka za stanovnike Zlatar Bistrice, ozlijeđenih nije bilo. Razlog požara ni do dan danas nije utvrđen, no postoji sumnja da su u kontejner za smeće koji se nalazio uz dvoranu bačena pirotehnička sredstva. Zlatarbistrički načelnik Žarko Miholić rekao je kako im je godina počela katastrofom, kako su se godinama borili da se dvorana izgradi, a onda je ona u potpunosti izgorjela u nekoliko sati. Dvorana je bila vrijedna oko 12 milijuna kuna. Vatreni početak godine nastavio se u Mihovljanu, gdje je pokušavajući spasiti staju, u požaru opečen Stjepan Petanjek. Inače nova godina počela nam je i puno ljepše rođenjem triju djevojčica Marije Presečki iz Krapine koja je bila prva rođena beba u Zagorju u 2016. godine, Hane Ljubić iz Velikog Trgovišća i Lane Havoić iz Belca. U zabočkoj Općoj bolnici Zabok, rečeno je, tijekom 2015. godini bilo je 826 poroda, što je bilo za 114 manje nego u 2014. godini i 73 poroda manje nego u 2013. godini. Kod Osnovne škole Ljudevita Gaja u Krapini u siječnju je bilo otvoreno i najveće klizalište u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, površine 375 četvornih metara koje je otvorio Hrvoje Appelt. Na nacionalnoj razini 22. siječnja Hrvatski sabor je iskazao povjerenje hrvatskoj Vladi na čelu s Tihomirom Oreškovićem s 83 glasa “za”, 61 “protiv” i pet suzdržanih glasova.



VELJAČA

Obilježili smo prvu godišnjicu izlaženja i stoti broj

Veljača je počela organizacijom fašničkih povorki u mnogim zagorskim gradovima i općinama. U kongresnoj dvorani hotela Well u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, 11. veljače, predstavljena je monografija “Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja” koju je izdala Krapinsko – zagorska županija, a u kojoj su pobrojane revitalizirane autohtone sorte vinove loze s područja Hrvatskog zagorja. Monografija otkriva niz zanimljivih činjenica, poput one da je autohtona zagorska sorta Stara krapinska belina, roditelj Chardonnaya, jedne od najraširenijih, najpoznatijih i najpopularnijih svjetskih sorti, a ujedno i roditelj preko 70 drugih sorti na svijetu, zbog čega su je i neki istraživači prozvali Cassanova među sortama, a zanimljiv je i podatak da je jedini primjerak stare krapinske beline pronađen u dvorištu rodne kuće dr. Ljudevita Gaja u Krapini. U OŠ u Brestovcu Orehovičkom otvoreno je prvo poduzetničko gnijezdo u osnovnim školama u Hrvatskoj.
U Donjoj Stubici odigrala se pak glavna, završna bitka Seljačke bune iz 1573. godine – Bitka kod Stubice u kojoj je sudjelovalo oko 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, a posljednji but u bici je sudjelovao i legendarni i “jedini pravi” Matija Gubec, Zlatko Mirt koji je preminuo krajem godine. U veljači je i naš list Zagorje International obilježio prvu godišnjicu i izlaženje stotog broja.



OŽUJAK

Nezadovoljstvo radnika, nove stranke i vodstva te glazbeni uspjesi

Ožujak je bio  obilježen nezadovoljstvom radnika. U Velikom Trgovišću, u trgovačkom društvu “EC proizvodnja odjeće d.o.o, koji izrađuje muška odijela za marku Estare Culto te inozemne kupce. Radnici, njih 200-tinjak, pobunili su se jer nisu primili plaću još od prosinca. No, broj radnika iz dana u dan bio je sve manji, jer daju otkaze, odlaze ne burzu i ne isplati im se raditi, a ne primati plaće. Zagorci su na političkoj sceni dobili još dvije stranke s kajkavskim predznakom. Nakon preimenovanja ZDS-a dr. Stanka Beline u Hrvatsku kajkavsku stranku, osnovana je i Hrvatska stranka svih kajkavaca, a za novog predsjednika izabran je Nedjeljko Babić koji se razišao s predsjednikom Zagorske stranke Miljenkom Jerneićem. Na izbornoj Skupštini i HSS je dobio novo vodstvo. Za novog predsjednika umjesto križevačkog gradonačelnika Branka Hrga, u drugom krugu izabran je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, a Zagorka Vlasta Hubicki nije izabrana za potpredsjednicu stranke. Zagorec Krešimir Končevski izabran je pak u travnju za novog predsjednika Laburista. U Specijalnoj bolnici Sveta Katarina u Zaboku, hrvatskim braniteljima, članovima zagorske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, uručeno je sto vaučera, odnosno poklon bonova od po 500 kuna u ukupnoj vrijednosti od 50.000 kuna za liječenje. Temeljem odluke hrvatske predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, za časnu i uzornu službu, odlikovanjem Spomenica domovinske zahvalnosti odlikovani su djelatnici PU krapinsko -zagorske, Krunoslav Kučiš i Kristijan Potočki. I u glazbi smo imali podosta uspjeha. Tako je nagradu Porin za najbolji album tamburaške glazbe proglašen onaj Kvarteta Gubec i Tamburaškog orkestra HRT-a, a na 54. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa koje je organiziralo Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, Stjepan Horvat iz Kumrovca u disciplini harmonike, osvojio je prvu nagradu.



TRAVANJ

Kasni mraz uništio vinograde i voćnjake, a dobili smo i novu malu pjevačku zvijezdu – Dina Miklaužića iz Huma na Sutli

Travanj je nastavljen radničkim prosvjedima. Oko 150 radnica i radnika proizvodnog tekstilnog pogona “EC proizvodnje odjeće” iz Velikog Trgovišća, blokirali su na 15-ak minuta promet preko pješačkog prijelaza na Zagorskoj magistrali, nadomak Benzinske postaje Lukoil. Vlada je donijela  odluku o obustavi postupka sanacije u 31 zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj, a među tim bolnicama je i Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana. U travnju je u Zagorju zabilježen i dosta jaki potres. Mještani koji žive između Valentinova i Petrovskog iskazali su veliko nezadovoljstvo zbog odugovlačenja radova na toj dionici i pitaju se kada će se radovi napokon privesti kraju. Nažalost cesta ni do danas još uvijek nije službeno otvorena, iako se po njoj vozi. Bio je to i mjesec kada je Nada Tučkar iz Donje Stubice, 60-godišnja baka petero unučadi, sa svojom svadbenom tortom “Šahovnica”, ponijela  pobjedničku lentu ovogodišnje jubilarne desete po redu manifestacije “Babičini kolači” koja je održana pod šatorom na nogometnom igralištu u Zagorskim Selima. Bio je to i mjesec kada je Hrvatski ogranak Reda sv. Fortunata, istaknute međunarodne udruge, na Skupštini u Rijeci, dodijelio nagradu Kuća kvalitete Vinariji Bodren, za iznimni doprinos u konstantnoj kvaliteti ledenih vina koja su osvojila brojne svjetske medalje, te Vuglec Bregu, za iznimni doprinos podizanju ruralnih vrijednosti u turističkom smislu. Sredinom travnja dobili smo i novu malu pjevačku zvijezdu – Dina Miklaužića iz Huma na Sutli, koji je pobijedio u pjevačkom showu RTL-a “Zvjezdice”. Nažalost, 26. travnja kasni proljetni mraz s temperaturama ispod ništice,  učinio je zagorskim vinogradarima i voćarima velike štete na njihovim urodima gdje su smrznute tek ocvale voćke, a mladice na vinogradima su pocrnile i otpale.



SVIBANJ

Tito, Tuđman, obrana od tuče, priznanja zagorskim poduzećima i prvi “Wellcone”

Početkom svibnja započela je još jedna sezona obrane od tuče. I ove godine Udruga raketara Hrvatske s Danicom Habulin iz Gore Veterničke pobunila se kako nemaju osnovnih uvjeta za rad. Svibanj je bio i tradicionalni dan sjećanja na bivše predsjednike Josipa Broza i dr. Franje Tuđmana. Napravljene su i prve štete procjena od mraza koje su iznosile preko 30 milijuna kuna. Objavljeni su podaci Fine kako je u  Hrvatskoj u blokadi bilo više od 327 tisuća građana s dugom od preko 37 milijardi kuna. U politici za  predsjednika zagorskog HDZ-a nadmoćnom pobjedom izabran je ponovo Žarko Tušek koji je kasnije bio i nositelj HDZ-ove liste u trećoj izbornoj jedinici, a na XVII. Općem saboru HDZ-a, izabran je u nacionalno Predsjedništvo stranke. U hotelu Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je osma zagorska Štruklijada, a  prvo mjesto među 18 zagorskih restorana osvojila je tvrtka Zebrano iz Brestovca Orehovičkog. Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je pak nagrade poduzećima, a u kategoriji velikih poduzeća, nagrađena je Vetropack Straža iz Huma na Sutli za projekt “Pročišćavanje otpadnih plinova”. Tvrtka OMCO Croatia iz Huma na Sutli dobila je pak nagradu “Zlatni ključ” kao najbolji izvoznik. Na izložbi stoke i konja u Pregradi su pak simentalka Mici, Anđelka Fistrića iz Bratkovca i omica hrvatskog hladnokrvnjaka Silva, Mirka Majseca iz Bobovja bile apsolutni pobjednici izložbe. Najbolji zagorski orač Tomislav Kuharić, osvojio je pak drugo mjesto i srebrnu medalju na prvom natjecanju orača srednje Europe u Češkoj. Na sajmu zagorskih vina na Bedekovčanskim jezerima, triptih, ledena berba iz 2011. godine Vinarije Bodren iz Rusnice, bila je apsolutni pobjednik. U Krapini je pak u organizaciji Zagorje Internationala sredinom svibnja održan i prvi Regionalni sajam kontinentalnog turizma “Wellcone”.



LIPANJ

Pala Vlada, orgulje u Zelenjaku, posjet Kini i Miss Mamma

U Donjem Maclju, u crkvi Muke Isusove, 5. lipnja obilježena je obljetnica jugokomunističkih ubojstava u Maceljskoj šumi. U Zlatar Bistrici osnovana je Udruga veterana 103. brigade Hrvatske vojske, a za prvog predsjednika novoosnovane udruge izabran je Žarko Miholić. Pročelnica u općini Kraljevec na Sutli i poznata slikarica Maja Vukina Bogović osvojila je pak u Šibeniku, među 16 mama iz Hrvatske titulu, “Miss Mamma”. U cestogradnji započeli su radovi na cjelokupnoj obnovi državne ceste između Pregrade i Huma na Sutli u duljini od 3,5 kilometra, vrijednosti 13,7 milijuna kuna. Uz 220. obljetnicu Mihanovićeva rođenja, u Zelenjaku je svečano otvorena i glazbena ograda koja svakom posjetitelju Zelenjaka omogućava da na 35 nehrđajućih cijevi odsvira prve taktove “Lijepe naše”. Najavljeno je i kako će novi rektor Svetišta Majke Božje Bistričke biti Domagoj Matošević. Delegacija Krapinsko – zagorske županije vratila se pak iz radnog posjeta NR Kini gdje su, kazali su, već i ugovoreni neki poslovi. Šire područje Kumrovca pogodila je i velika poplava koja je poplavila nekoliko gospodarskih objekata, Staro selo i brojne obiteljske kuće zbog čega je proglašena i elementarna nepogoda. Šteta je procijenjena na više od milijun kuna. Na nacionalnoj razini u lipnju je pala i Hrvatska vlada.



SRPANJ

Raspušten Sabor, početak kraja Inkopa, Plenković novi predsjednik HDZ-a

Početkom srpnja dovršen je postupak procjene štete od elementarne nepogode koje je iznosilo 52 milijuna kuna. U sklopu Hotela “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama, otvoren je novo obnovljeno vanjsko kupalište. Bazeni se sastoje od velikog zatvorenog te novootvorenog vanjskog bazena s vodenim atrakcijama. Zbog radova na sanaciji nekoliko klizišta, zatvorena je državna cesta između Petrovskog i Valentinova. U brojnim problemima našli su se i radnici poduzeća Inkop iz Poznanovca koji su prestali raditi jer nekoliko mjeseci nisu dobivali plaće. I HSS je umjesto Vlaste Hubicki dobio novog predsjednika, a to je 45-godišnji Marijan Hohnjec iz Pregrade. Veliko zanimanje javnosti izazvala je i činjenica da je Petra Golec iz Krapine sa samo 23 godine na svijet donijela već osmo dijete. U Velikom Taboru održan je i Tabor film festival na kojem je prikazano više od 200  filmova. U Villi Zelenjak u Risvici , predstavljen je nacionalni projekt “Okusi hrvatske tradicije – okusi Zagorja”. U Zlatar Bistrici, održano je pak 14. županijsko natjecanje orača gdje su prva mjesta osvojili Božidar Domitran iz Zlatara i Vilko Kukec iz Belca, a natjecala se i jedna žena – Draženka Grah iz Zagorskih Sela, koja je izabrana i za predsjednicu Udruge natjecatelja u oranju. U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, završeni su pak radovi na unutarnjem uređenju i obnovi pročelja dvorišnog dijela zgrade Maksimilijan. Ukupna investicija iznosila je pet milijuna kuna, čime je dobiveno 20 kreveta na razini četiri hotelske zvjezdice i apartman na razini pet zvjezdica, soba dežurnog liječnika, nova garderoba za liječnike i novo dizalo. Sredinom srpnja raspušten je i Hrvatski sabor, a novi, peti predsjednik HDZ-a, postao je Andrej Plenković.



KOLOVOZ

U Radoboju počela gradnja vrtića, u Sv. Križu Začretju Tjedan kulture, zabave i športa

Nakon puno bure, štrajkova, blokiranja porte i ceste tijekom srpnja, u Inkopu u Poznanovcu nakon što su radnici poslani kućama jer nije imalo smisla raditi, a ne dobivati plaću i kad je propao postupak mirenja Sindikata te Uprave poduzeća, ipak se je pojavio tračak nade i na posao je pozvano 70-ak od 200 radnika, kako bi se završili radnici za inozemnog kupca. Početkom kolovoza, u općini Radoboj započeli su i radovi na gradnji dječjeg vrtića. Radi se o privatnoj investiciji bračnog para iz Oroslavja, koji financira izgradnju objekta s više od 400 četvornih metara, po najnovijim pedagoškim standardima. Krapinsko – zagorska županija otvorila je i svoj Turističko – informativni centar u Roses Outlet centru u Svetom Križu Začretju. U Svetom Križu Začretju održan je i Tjedan kulture, zabave i sporta, a u okviru Tjedna, Katarina Leško, 23-godišnjakinja iz Velike Vesi postala je Prvi glas Zagorja. U Zlataru je u organizaciji Udruge veterana Specijalne policije Barun, otkrivana spomen – ploča na ratnu bazu Specijalne jedinice zagorske policije Barun. U Belcu pokraj Zlatara održana je i misa povodom blagdana zaštitnice Krapinsko – zagorske županije, Majke Božje Snježne. Načelnik Konjščine Mirko Krznar je pak najavio kako je Konjščina hrvatski lider u povlačenju novca iz fondova Europske unije, a jedna od predviđenih investicija je projekt obrade i trajnog zbrinjavanja komunalnog, ali i infektivnog otpada s cijelog područja sjeverozapadna Hrvatske, čime nudi alternativu izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici. Zabilježeno je i teško ubojstvo u Kuzmincu gdje je razvojačeni branitelj sjekirom na brutalan način ubio svoju majku.



RUJAN

Održani izbori, Tjedan kajkavske kulture u Krapini, nova dvorana u D. Stubici, najveća zapljena marihuane

U rujnu su održani parlamentarni izbori na kojima je pobijedio HDZ, koji će s Mostom sastavljati i novu Vladu. Zagorci su dobili četvero saborskih zastupnika – Žarka Tušeka, Sinišu Hajdaša Dončića, Marka Vešligaja i Mariju Puh.
Tradicionalnim dječjim korzom, u Krapini je otvoren 51. Tjedan kajkavske kulture. Svečano je to učinio ministar kulture Zlatko Hasanbegović. U sklopu Tjedna održan je i 24. Zagorski gospodarski zbor, koji je okupio čak 375 izlagača, stotinjak više nego lani. Održan je i Poslovni uzlet Grada Krapine.
Nakon šest godina gradnje, u Donjoj Stubici, uz zgradu OŠ, na prigodnoj svečanosti otvorena je nova sportska dvorana. Radi se o investiciji vrijednoj nešto manje od 17 milijuna kuna s 3200 četvornih metara iskoristivog prostora i za 840 gledatelja. Na Domu kulture u Mariji Bistrici promijenjeno je pak kompletno krovište. Ukupna vrijednost investicije je 250 tisuća kuna. U općini Marija Bistrica započele su pak pripreme za izgradnju nove zgrade dječjeg vrtića, čija vrijednost investicije iznosi oko 9,5 milijuna kuna. Iz Hrvatskih cesta su pak rekli kako će do 20. prosinca biti zatvorena Državna cesta Zabok – Zlatar Bistrica, od čvora Bračak do Bedekovčine, što je izazvalo dosta veliki revolt mještana. Nakon više od 20 godina PK Olimp – Terme Tuhelj promijenio je sjedište kluba iz Tuheljskih Toplica u Zabok te će ubuduće nositi ime PK Olimp Zabok. Zagorska policija je u rujnu imala i najveću zapljenu marihuane, kada je kod srpskog državljanina u tajnom prostoru prikolice pronađeno 128 paketa marihuane, ukupne bruto težine preko 141 kilograma. U Vinagori kod Pregrade počela je pak sanacija najvećeg klizišta u Zagorju “Vrh Vinagorski”, koje je ugrožavalo 15-ak kućanstva.



LISTOPAD

Nova Vlada, rođenje 14. djeteta u obitelji, radnici “Estare Culta” dobili novac nakon stečaja

U listopadu Hrvatska je dobila novu Vladu na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Početkom listopada Darija Herceg (37) iz Velikog Trgovišća u zabočkom Rodilištu  na svijet je donijela svoje 14. dijete, dječačića Jana, a u Konjščini je otvoren prvi park za dojenje na području Krapinsko – zagorske županije. U termama Tuhelj Termama Tuhelj Zagorka Štefica Gulija, vlasnica slastičarne “Tri užitka” iz Bedekovčine osvojila je titulu najbolje u dvije kategorije. Radnici poduzeća “Estare Culto – modna odjeća”, koje je ušlo u stečajni postupak s dugom od 15 milijuna kuna, potpisali su rješenja o naplati svojih potraživanja od države iz stečajnog postupka. U Tuheljskim Toplicama obilježena je 25. godišnjica osnivanja i odlaska na ratište 103. zagorske brigade. U Krapini je održana svečana dodjela zahvalnica dobrovoljnim darivateljima, a među njima bio je i  Josip Stanjko iz Sopota koji je dobio priznanje za 150 darivanja. Ivan Knezić – Prigorec (28) iz restorana “Termi Jezerčica“ bio je pak pobjednik šestog po redu natjecanja “Chtef Zagorski Chef“. U listopadu Zagorci su dobili i novu medijsku zvijezdu – 32-godišnjeg zavodnika iz RTL-ova serijala “Ljubav je na selu” Lojzeka Kanceljaka iz Glogovca kraj Tuhlja.



STUDENI

Ponude za aerodrom, LAG-ovima 27 milijuna kuna, novi rektor u Mariji Bistrici

Nakon što je 31. listopada završio javni poziv za iskazivanje interesa za razvoj Krapinsko – zagorskog aerodroma d.o.o, u Županiji su rekli kako su na raspisani natječaj pristigle dvije ponude, od čega je jedna važeća, jednog talijanskog investitora. O čemu se radi nismo doznali ni do danas.  LAG-ovima “Zeleni bregi”, “Zagorje – Sutla” i “Prigorje – Zagorje” za programe ruralnog razvoja Hrvatske odobreno je ukupno 27,4 milijuna kuna. Nakon primopredaje dužnosti od bivšeg rektora Zlatka Korena, vlč. Domagoj Matošević postao je novi rektor Svetišta u Mariji Bistrici te je svečanom misom uveden u službu.  U općini Desinić su pak najavili kako će ući u projekt Interrega Slovenija – Hrvatska s projektom “Veronika – ljubavni put legendi i činjenica” i to sa svojim partnerima Muzejima Hrvatskog zagorja, Zagorskom razvojnom agencijom i ZARA-om. Bio je to i uspješan mjesec za hrvatsko zdravstvo jer su Zagorci dobili dvije ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Pregradi i Mariji Bistrici čime su dobili vjerojatno najbolju mrežu hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj. Vlada RH je imenovala je  državne tajnike, među kojima su i dva zagorska imena Mario Antonić iz Huma na Sutli i Nevenka Benić iz Krapine, dok je Alen Gerek postao izvršni direktor Hrvatske pošte. U Zagorskim Selima otvoren je pak novi Dom za starije i nemoćne osobe Sveta Katarina za 50-ak korisnika. Na kraju studenog i SDP je dobio novog predsjednika Davora Bernardića.



PROSINAC

Reciklažno dvorište, doneseni proračuni, završetak triju cesta, uhićeni šverceri duhana

Uz blagdan sv. Nikole, Krapinčani su obilježili Dan grada, kada su predstavljeni mnogi projekti, a najveći je, osim već dovršene komunalne infrastrukture kroz središte grada,  izgradnja reciklažnog dvorišta za Krapinu te susjedne općine Radoboj, Jesenje, Petrovsko i Đurmanec, koje bi s radom trebalo početi početkom siječnja 2017. Za to je utrošeno 2,4 milijuna kuna. Uz Dan sv. Nikole, otvorena je “Bistrička ledena bajka” – klizalište na prostoru Donjeg trga u Mariji Bistrici. U Velikom Trgovišću obilježena je 17. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u Velikom Trgovišću. Svi zagorski gradovi i općine donijeli su i svoje proračune. Proračun Krapinsko – zagorske Predloženi proračun Krapinsko – zagorske županije za 2017. godinu iznosi 624,2 milijuna kuna, što je za 8,8 posto više u odnosu na prošlu godinu, a bez novca proračunskih korisnika u zdravstvu i školstvu iznosit će 193,1 milijun kuna. Napokon su završene i tri državne ceste od Bračka do Bedekovčine, od Zaboka do Svetog Križa Začretja i od Petrovskog do Valentinova,a u ŽUC-u su se pohvalili kako je ove godine asfaltirano 28 kilometara županijskih cesta. Zagorski policajci su pak otkrili šverc skoro 20 tona duhana preko graničnog prijelaza Macelj. Uhićeno je šest osoba među kojima je i policajac i Donje Šemnice, za koje se sumnja da su ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 860 tisuća kuna te oštetili državni proračun za 10,5 milijuna kuna. U 2017. ući ćemo dočecima na nekoliko zagorskih gradskih i općinskih trgova, ali i s dočekom Nove godine u podne u Mariji Bistrici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba