Pressica zagorskog SDP-a

“Neće biti novca za nove projekte, a i ove dvije ceste koje su već praktički gotove – od Bračka do Bedekovčine, te od Svetog Križa Začretja do Zaboka, nikako da se otvore”

Objavljeno: 29.12.2016. mladenmandic

Predsjednik zagorskog SDP-a i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić te saborski zastupnik i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, danas su u Zaboku održali konferenciju za novinare u vezi Vladinog proračuna za iduću godinu. Izrazili su zabrinutost zbog novog proračunskog deficita od 6,5 milijardi kuna, odnosno od oko dva posto.

“Proračun prenapuhan”

– Smatram kako je proračun prenapuhan i kako bujaju rashodi, te da će nakon dvije godine i Andrej Plenković napustiti kormilo Vlade te zamijeniti Nevena Mimicu u Europskoj komisiji, a Vladu prepustiti nekom drugom. U državnom proračunu za iduću godinu nema ništa od novca za županije u kojima župani nisu iz HDZ-a ili većinske koalicije, dakle neće biti novih projekata, a i ove dvije ceste koje su praktički gotove – od Bračka do Bedekovčine, te od Svetog Križa do Zaboka, nikako da se otvore kako bi se Zagorcima napokon omogućilo lakše prometovanje. Najviše me žalosti što je u proteklih godinu dana propušteno vrijeme da se napravi i projekt za elektrifikaciju pruge do Zaboka, a ako se sada krene izgubit će se najmanje šest do devet mjeseci. Osim toga poreznom reformom, najveći gubitnici u 2017. godini bit će naši gradovi, općine i Županija zbog povećanja neoporezivog dijela poreza na dohodak i većih olakšica, a koji su ostali na milost novcu iz državnog proračuna i zamrznuti na prihodima iz 2016. godine, bez obzira na rast BDP-a – rekao je Hajdaš Dončić.

Nova centralizacija

Marko Vešligaj nadovezao se da umjesto da se vodi politika decentralizacije, da je novom poreznom reformom na djelu nova centralizacija u kojoj lokalna samouprava ostaje bez sve više izvornih prihoda. Dodao je kako se je SDP zalagao za povećanje najniže plaće čime bi se išlo na ruku najsiromašnijima, ovakva porezna reforma samo pogoduje najbogatijima.
– Novom poreznom reformom destimulirane su sada one najrazvijenije općine koje imaju najviše zaposlenih i ulažu u proizvodne pogone, jer im se novim zapošljavanjem ne stvaraju novi prihodi. No istovremeno, prisiljeni su ulagati u komunalnu infrastrukturu, sufinancirati vrtiće i ostalo. Žalosno je da je jedna od deset sigurno najrazvijenijih općina u Hrvatskoj i koja je među najvećim hrvatskim izvoznicima, Hum na Sutli, po ostvarenju izvornih prihoda tek na 201. mjestu među svim općinama u Hrvatskoj – naglasio je Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba