KOLUMNA

Kako je Dalmatinac ukrao “Advent u Zagrebu”

Objavljeno: 17.12.2016. Jelena Jazbec

Hrvate je ovog tjedna posebno obradovala jedna vijest – “Advent” u glavnom gradu, prema odabiru posjetitelja stranice European Best Destinations, drugu godinu zaredom proglašen je najljepšim adventom u Europi, pretekavši, primjerice, europske metropole poput Beča i Praga. I dok je ta informacija u prvi mah izazvala oduševljenje razdraganog naroda, ako je suditi po komentarima i lajkovima na Facebooku, mi Hrvati, kakvi već jesmo, uspjeli smo u cijelu priču uvesti, ovog puta ne partizane i ustaše, ali antagonizam između sjevera i juga, Dinama i Hajduka, i u tren se oka jedna pozitivna priča pretvorila u napornu raspravu kojoj se, nažalost, još uvijek ne nazire kraj.
Naime, našao se tu jedan novinar Slobodne Dalmacije koji je uspio potpaliti vatru i učiniti da se, umjesto zajedništva i, reći ću to pjesnički, topline u srcu u ovo vrijeme iščekivanja i pripreme za proslavu Isusova rođenja, u narodu rasplamsaju neke druge vatre, koje ionako tinjanju tijekom cijele godine – na stadionima, ulicama i društvenim mrežama. Odlučio je raskrinkati belgijsku stranicu European Best Destinations, istaknuvši kako “u statistikama s kojima se iz EBD-a hvale stoji kako imaju 2,5 milijuna posjeta na web stranici godišnje (manje od 7000 dnevno?!), na Facebooku ih prati 60-ak tisuća fanova, Twitteru 3200, a na Instagramu 1620, što je brojka koju bez problema prikupi prosječna srednjoškolka. Za web stranicu koja organizira natječaje na tržištu od preko pola milijarde stanovnika, statistika je zapravo poražavajuća.” Nadalje je dodao i kako veliki broj glasova za najbolju destinaciju dolazi upravo iz Hrvatske, zbog čega postupak odabira nije relevantan.
Istog su trena počela naklapanja o tome zašto bi se netko upuštao u “rušenje” ovakve dobre marketinške priče koja će, iako možda uljepšana, biti odlična reklama ne samo za Zagreb, nego i za čitavu Hrvatsku, a prvi je dojam svakako – Splićani mrze sve zagrebačko.
Činjenica jest, u dotičnom članku spominju se i druge nagrade koje su ove godine pristigle u Lijepu Našu, pa je tako “najpoželjnija europska destinacija za 2016. godinu Zadar, najljepša plaža je viška Stiniva, na ‘top listi’ ljetnih festivala je Soundwave iz Tisna, zlatnim lovorikama je okrunjeno Preko kao najbolji ‘skriveni dragulj’ Starog kontinenta, Plitvička jezera su na tronu nacionalnih parkova, a Nin je najromantičnija destinacija Europe”, pa se postavlja pitanje zašto se nakon objave tih nagrada nije krenulo u raskrinkavanje stranice koja stoji iza toga?
E, moj narode… Zar smo zaista toliko zaglibili? Kopamo li jame jedni pod drugima, i ne uviđamo da pred našim očima tone čitava zemlja? Za sve krivimo politiku, ali jesmo li ikada razmišljali o tome da je najprije potrebno krenuti od sebe?
Ovog tjedna to su “Advent u Zagrebu” i usklik “Za dom spremni” na spomen – ploči poginulim pripadnicima HOS-a. Već sljedeći tjedan naći ćemo nešto drugo što će nas isto tako razdvajati i činiti nas najgorim neprijateljima. A potrebna je sloga, više nego ikad prije, i zajednički rad na podizanju zemlje izmučene od krvoprolića, loše politike, lopovluka i nadasve, zavisti i neprijateljstva među pripadnicima istog naroda.
“Advent u Zagrebu”, kao i sva ostala divna turistička mjesta i manifestacije diljem naše obale, služe na ponos našoj domovini i svima nama koji živimo u njoj. Tko bi mogao imati nešto protiv čaše kuhanog vina, domaće kuhinje i osvijetljenog grada, kojim prolaze tisuće i tisuće ljudi, s jednom jedinom skromnom željom – uhvatiti barem djelić čarobnog božićnog duha?
Eh, kad bismo barem usput uhvatili i djelić duha zajedništva…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba