Autohtone sorte vinove loze

Edi Maletić: Sada želimo pokazati da su stare sorte bile neopravdano zapostavljene

Objavljeno: 16.12.2016. mladenmandic

U Vinoteci “Kapljica” u Svetom Križu Začretju, potpisan je ugovor o provedbi treće faze projekta “Zaštita i revitalizacija autohtonih sorti vinove loze“. Ugovor je potpisan između Krapinsko – zagorske županije, Agronomskog fakulteta u Zagrebu i tvrtke Trgocentar. Cilj ovog projekta je sustavna znanstvena i stručna evaluacija autohtonih sorti vinove loze Hrvatskog zagorja, na temelju kojeg će se osigurati njihovo očuvanje i potpuna gospodarska revitalizacija. Prva faza započela je u jesen 2006. godine i trajala je do ljeta 2011. godine, druga faza počela je u jesen 2011. godine i trajala je do ljeta 2016. godine, a ova treća faza započet će u proljeće 2017. godine i trajat će do proljeća 2022. godine.

Zainteresirati proizvođače

U ovoj fazi, utvrdit će se najbolja tehnološka rješenja za gospodarski najisplativije sorte, ali i ima i cilj zainteresirati proizvođače, da se počnu baviti uzgojem autohtonih sorti. Župan Željko Kolar rekao je kako ovaj projekt predstavlja jedan kontinuitet, koji je započeo još 2006. godine, za čiju će provedbu Županija izdvojiti 1.105.000 kuna. Prve dvije faze stajale su 749.375 kuna, dok će se za treću fazu izdvojiti 356.250 kuna.
– U bližoj budućnosti želimo da naši restorani i hoteli nude autohtone domaće sorte vinove loze. Baš kao što u gastronomskom dijelu priče imamo u ponudi domaću puricu s mlincima i štrukle, tako u eno dijelu želimo imati autohtonu priču, što će stranim i domaćim turistima zasigurno biti interesantno – rekao je župan Kolar.
Prodekanica na Agronomskom fakultetu Jasminka Karoglan Kontić je rekla kako su zahvalni što je Krapinsko – zagorska županija prepoznala važnost ovakvih projekata i što je popunila prazninu koju je zapravo trebala popuniti državna vlast. Kratku prezentaciju prvih dviju faza održao je profesor na Agronomskom fakultetu Edi Maletić, koji je istaknuo kako su dosad napravljeni veliki koraci u zašiti autohtonih sorti vinove loze.

Najljepši dio priče

– Sada ulazimo u najljepši dio cijele ove priče, koja je počela 2006. godine. Naime, u trećoj fazi projekta, želimo kroz vina koja su nastala od autohtonih sorti vinove loze pokazati da smo bili u pravu, da su one bile neopravdano zapostavljene – rekao je Maletić. Okupljenima se obratio i direktor Trgocentra Darko Bratković, koji je istaknuo da je Trgocentar prepoznao važnost projekta. Istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da će se baš u njihovim poljo – apotekama moći kupiti sadnice autohtonih zagorskih sorata. Nakon službenog dijela, održana je i degustacija, na kojoj su se mogla kušati vina koja su dobivena od autohtonih sorti vinove loze. Među uzvanicima bili su i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek i načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba