Zagorska Policijska uprava

Tijekom studenog, u Zagorju 60 prometnih nesreća

Objavljeno: 15.12.2016. mladenmandic

Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske, tijekom studenog evidentirano je 60 prometnih nesreća, dvije prometne nesreće više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Od toga bilo je 19 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 41 prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama, ozlijeđene su ukupno 24 osobe – 18 vozača, četiri putnika i dva pješaka. Od njih, dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a 22 osobe zadobile su lakše tjelesne ozljede. Najčešći uzrok stradavanja u cestovnom prometu je i dalje neprilagođena brzina, koja se pojavljuje u 18,3 posto svih prometnih nesreća. Uz brzinu, često se kao sekundarni uzročnik nastanka prometnih nesreća pojavljuje i alkoholiziranost vozača.

Najčešći uzročnik – alkohol

Naime, tijekom studenog 2016. godine, 16 vozača – počinitelja prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola za vrijeme nastanka prometne nesreće. Prisutnošću alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama, povećavaju se i posljedice prometnih nesreća, naročito prometnih nesreća u kojima je primarni uzrok brzina. Od ostalih najčešćih uzroka, pojavljuje se još nepropisno kretanje vozila na kolniku i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Od vrsti prometnih nesreća, najviše je evidentirano slijetanja vozila i sudara vozila iz suprotnih smjerova. Što se tiče vremenskog nastanka prometnih nesreća, najviše prometnih nesreća dogodilo se tijekom ponedjeljka, 11 nesreća, zatim utorka i subote, deset nesreća. Najviše prometnih nesreća dogodilo se tijekom poslijepodneva, i to na državnoj cesti D307 – 8 PN Mokrice – Marija Bistrica, zatim na autocesti Zagreb – Macelj i na cesti između Krapine i Pregrade.

Zadovoljavajuće stanje

U PU krapinsko – zagorskoj rekli su nam kako je stanje sigurnosti cestovnog prometa na području Krapinsko – zagorske županije zadovoljavajuće. Nije bilo prometnih nesreća s najtežim posljedicama, smanjen je broj teško ozlijeđenih, a ukupan broj nastradalih osoba bio je isti kao i u studenom 2015. godine. U cilju daljnjeg zadržavanja povoljnog stanja u cestovnom prometu, policijski službenici će i u narednom periodu pojačano nadzirati poštivanje prometnih propisa svih sudionika u prometu na cesti – vozače, pješake, bicikliste, te apeliraju na sve sudionike u prometu da poštuju prometne propise.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba