KOLUMNA

Hrvatskom glazbenom scenom zavladale – ALFA ŽENE!

Objavljeno: 10.12.2016. Jelena Jazbec

Prošla su vremena kada se preko granice odlazilo u potragu za samosvjesnim predstavnicama estrade koje u svojim stihovima imaju hrabrosti oduprijeti se strogim patrijarhalnim vrijednostima i vječitoj ulozi nježnih, zaljubljenih nevinašca, a u svojim se pjesmama bave isključivo oplakivanjem izgubljenih ljubavi ili slavljenjem sretnih završetaka s prstenom na ruci.

Srcedrapajuće balade stvar su prošlosti, a hrvatskom glazbenom scenom trenutno dominiraju – ALFA ŽENE, kako u jednom svom stihu samu sebe naziva Jelena Rozga.

Znaš me, ja sam alfa žena i ubija me dosada, veza prošla mjesec dana, već mi treba promjena”, pjeva ona u jednom od svojih najnovijih hitova, besramno razotkrivajući sve tajne evolucije ženskog mozga.

“Hajde, reci da, reci, reci da, da razumiješ – sama sebi sam najbitnija”…

Pa kako to može biti, da žena bude samoj sebi najbitnija? A gdje je njezina tradicionalna uloga njegovateljice i odgajateljice, i zanemarivanje vlastitih želja i potreba?

Kada je Samantha u kultnoj seriji “Seks i grad” prije mnogo, mnogo godina svome Richardu rekla znamenitu rečenicu “Volim te, Richard, ali sebe moram voljeti više”, u Hrvatskoj je takvo nešto tada zasigurno okarakterizirano kao skandalozno. Danas upravo takvi stihovi pune noćne klubove diljem Lijepe Naše, a djevojčice, djevojke i žene pjevaju uglas: “Ti si bio samo igra, i za ljubav imitacija, ja za ljubav nemam dara, ja sam, dušo, svjetska prevara”.  

S porastom samopouzdanja, narasle su hrvatskim kraljicama estrade i neke druge stvari. Nevine djevojčice postale su alfa žene – veći su im budžeti, veći su im stanovi, veće su im usne i grudi, a s boljom bojom kose, stylingom i linijom, porastao je i broj obožavatelja.

Takvu transformaciju vrlo smo lijepo mogli pratiti na primjeru kraljice prpošnosti i luckavosti Maje Šuput, koja svojom karizmom, glasom i stasom, uspijeva izboriti svoje mjesto na vrhu hrvatske glazbene ljestvice već više od 15 godina. Od stihova “Uzalud, kad te vidim srce stane” i “Baby, ja sam tvoja, baby”, Maja je stasala u dominantnu ženu koja na prvo mjesto, osim što je odlična zabavljačica, već niz godina stavlja seksipil i upravo na njemu gradi svoju karijeru. A takvi su joj i stihovi pjesama…

“Ne lomi mi srce, lomi mi krevet”, jedna je od njezinih posljednjih uspješnica, a u spotu za tu pjesmu dominiraju vruće scene snimljene u Brazilu, gdje se Maja našla u zagrljaju zgodnog brazilskog manekena. Tabloidi su se odmah raspisali o aferi hrvatske pjevačice i zgodnog Brazilca, a ona je vrlo rado podijelila i neke dogodovštine sa snimanja.

– Sjećat ću se uvijek kako mi se cijela ekipa smijala kad je na set došao brazilski maneken, a ja se sramila k’o neka djevojčica. No brzo sam se opustila, a i on. Morali smo prekinuti snimanje jer se on ozbiljno razveselio meni. Mi smo čekali da to splasne. I nastavili smo dalje, no nitko nije shvatio da se zabava događa i kasnije – rekla je Maja za portal Net.hr.

Priču o trenutnim kraljicama estrade ne mogu završiti, a da prethodno ne spomenem i onu koju podjednako obožavaju i žene i muškarci. Sama za sebe kaže da ima i glas i stas, a seksipil uvijek ističe u umjerenoj mjeri. Što bi tek bilo da ga stavi u prvi plan? Hahaha.

Njezino je ime Lidija Bačić, a njezina priča počinje s pjesmom “Kaktus”, kada je zavrtjela guzom u zelenom kombinezonu, i postala tema broj 1 u Hrvatskoj – što zbog “dubokoumnih” stihova, što zbog istaknutih tjelesnih atributa koji su rezultirali time da pola nacije napokon progleda i u Lidiji pronađe novu boginju ljepote.

I ona se svojim stihovima savršeno uklapa u postulate današnje estrade.

“Adio, amore, od ponoći do zore, mijenjam status veze – sasvim slobodna”, jedan je od omiljenih ženskih stihova, a pripadnicama ljepšeg spola srcu je draga i pjesma “100 % možda”.

“Dosadan si i škrt, ti bi kuću, djecu, vrt, ja sam za provode, svako piće osim vode, o, ne popravljaj savršeno, s tobom je završeno”.

Samosvjesna Lidija u svojim je pjesmama vrlo odrješita i samopouzdana, a kakva je u privatnom životu, nitko ne zna, jer ga drži vrlo daleko od očiju javnosti.

Koji bih pametan zaključak trebala donijeti nakon svega ovoga? Ono za što se nekad govorilo “To ti postoji samo u Americi”, sada je došlo i u naše krajeve. Je li to pokazatelj razvitka ili korak u propast, saznat ćemo s vremenom, a ja ću se zasad suzdržati od kritiziranja, s obzirom na to da su neki od ovih velikih hitova, i moj slatki grijeh, a ženski izlasci u velikoj bi mjeri bili zakinuti da nema Jelene, Lidije i Maje. Pretpostavljam da bi bilo pristojno reći – Hvala, cure!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba