Akcija “Mir i dobro”

Upotreba pirotehnike dozvoljena samo od 27. prosinca do 1. siječnja, u protivnom kazna i do pet tisuća kuna

Objavljeno: 08.12.2016. mladenmandic

U vezi s provođenjem policijske akcije “Mir i dobro”, koju će policija provoditi uz nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane, u PU krapinsko – zagorskoj, u suradnji sa Županijskim vijećem za prevenciju u lokalnoj zajednici, održana je konferencija za novinare. Istaknuto je kako je akcija prvenstveno namijenjena roditeljima i djeci, a odnosi se na ukazivanje opasnosti koju krije rukovanje pirotehničkim sredstvima. Tiskano je i stotinjak plakata i tisuću letaka koji će se podijeliti u 88 zagorskih osnovnih i područnih škola te u devet srednjih škola, a po potrebi, rekli su, tiskat će ih se još. Policijski djelatnik za prevenciju PU krapinsko – zagorske Željko Lež rekao je kako će policija sve do sredine siječnja iduće godine kontinuirano nadzirati korištenje pirotehničkih sredstava.

Kazna i do 40 tisuća kuna

– Pirotehnička sredstva, i to isključivo druge i treće kategorije, moći će se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a moći će se koristiti isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja. Tko se ne bude pridržavao zakonskih odredbi, za fizičke osobe propisane su kazne od tisuću do pet tisuća kuna, a za pravne osobe, tj. one koji će prodavati nezakonita pirotehnička sredstva, i u vrijeme kad se pirotehnička sredstva ne smiju prodavati, propisana je kazna od 20 do 40 tisuća kuna – istaknuo je Lež.
Dožupanica Jasna Petek, koja obnaša dužnost i predsjednice Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici, apelirala je na sve roditelje da vode računa koriste li njihova djeca nedozvoljena pirotehnička sredstva te je upozorila na nekoliko slučajeva koji su se za božićnih, a još više i za uskrsnih blagdana prethodnih godina dogodila u Zagorju. Uz smrtni slučaj djeteta prilikom pucanja iz karabita za Uskrs, spomenut je i požar na početku ove godine u Zlatar Bistrici, kada je izgorjela tamošnja školska sportska dvorana, a za taj požar istraga Državnog odvjetništva još uvijek nije dovršena.

Preventivno djelovanje

– Suradnjom policije i Krapinsko – zagorske županije, ovih dana obavit će se razgovori i s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola u Zagorju, kako bi se dogovorio način sprječavanja upotrebe pirotehnike u blizini škola i time smanjila mogućnost ozljeđivanja djece. Želimo prvenstveno djelovati preventivno, no ako bude potrebno, upotrijebit ćemo i represivne metode i početi kažnjavati sve koji se ne budu pridržavali zakona – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik načelnika PU krapinsko – zagorske Željko Sugnetić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba