Završena akcija “NICOTIANA”

Švercom i preprodajom više od 19 tona duhana zaradili 820 tisuća kuna, a državni proračun oštetili za 10,5 milijuna kuna

Objavljeno: 08.12.2016. mladenmandic

U opsežnoj policijskoj akciji koja se danas od ranih jutarnjih sati provodila nad graničnim i prometnim policajcima zbog krijumčarenja duhanom, policijski službenici PU koprivničko – križevačke, u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta uhitili su šestoricu hrvatskih državljana, među njima i, neslužbeno doznajemo, graničnog policajca zaposlenog na GP Macelj, I. M. iz Donje Šemnice kraj Krapine.

Šverc iz država EU

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, kodnog naziva “NICOTIANA”, uhićeni su radi sumnje u počinjenje više kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora, počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, davanja mita, primanja mita i nedozvoljene trgovine. Kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko – križevačke, PU zagrebačke, PU Varaždinske te PU krapinsko – zagorske, te su na više lokacija detektirana ilegalna skladišta trošarinske robe, tj. 19.167 kilograma duhanskog lista, kojeg su dobavili preko više država članica Europske unije, te su ga plasirali na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske. Osnovano se sumnja da su od rujna do prosinca ove godine tako ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 820 tisuća kuna, te neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 10,5 milijuna kuna.

Privedeni u pritvor

Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su privedeni u pritvorsku jedinicu, a USKOK-u je podnesena kaznena prijava. Spomenuti granični policajac iz Donje Šemnice navodno je predao zahtjev za umirovljenje te je za nekoliko mjeseci trebao otići u mirovinu. Mještani su nam naime dojavili da su od rano jutros do 12.15 sati pred njegovom kućom bila parkirana tri policijska vozila, a krim policajci su iz kuće iznosili kutije s potencijalnim dokaznim materijalima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba