NI KRIVA NI DUŽNA

Jeste li čuli za Tia – sjaj iz Polica?

Objavljeno: 07.12.2016. mladenmandic

Zagorska tvrtka Tia – sjaj j.d.o.o iz Polica pokraj Klanjca, našla se uvjerljivo na samom vrhu prema broju zaposlenih u Krapinsko – zagorskoj županiji i to prema tablici Privrednog vjesnika o 400 najuspješnijih tvrtki u Krapinsko – zagorskoj županiji u 2015. godini. Tia – sjaj imala je naime, prema tim podacima, na kraju prošle godine čak 2015 zaposlenih. Daleko iz nje, s više nego tri puta manje zaposlenih, na drugom mjestu bila je Vetropack Straža iz Huma na Sutli, na trećem mjestu našla se krapinska Kotka s 579 zaposlenih, slijede Jedinstvo iz Krapine s 559 zaposlenih, zabočki Trgocentar s 515 i OMCO Croatia iz Huma na Sutli s 480 zaposlenika.

Troje zaposlenih

– Ja da sam se našla na prvom mjestu u cijelom Zagorju i da imam 2015 zaposlenih? Joj, da ih bar imam toliko. Onda sigurno od jutra do mraka ne bi trebala rintati, čistiti, ribati i glancati kuće, stanove i poslovne prostore po Zagrebu – bila je prva reakcija direktorice i vlasnice Tia-sjaja, 37-godišnje Anite Sinković iz Polica.
Dodala je kako u svojoj tvrtki ima, glavom i bradom, troje zaposlenih – sebe i još dvojicu koji joj pomažu. Suprug Tomislav koji najčešće i radi s njima, inače po struci soboslikar, ima pak prijavljen obrt.
– Firmu sam registrirala prije dvije godine jer sam kao radnica tekstilnog poduzeća Heruc završila na Zavodu za zapošljavanje. S burze sam uzela poticaj od 25 tisuća kuna za samozapošljavanje te sam kupila usisivač, jogger, aluminijske lojtre, pribor za čišćenje, nešto kompjutorske opreme i printer za vođenje poslovanja te registrirala tvrtku. Obrt nisam mogla registrirati jer imam završenu samo osnovnu školu. Prvo sam radila sama, a sada sam prijavila i još dva dečka i sa suprugom radimo takoreći od jutra do mraka i zaradimo tek toliko da životarimo – rekla nam je direktorica Anita Sinković.
Kako je došlo do pogreške upitali smo i redakciju Privrednog vjesnika. Tamo su nam nakon provjere, jer ni oni sami nisu prije našeg upita znali da su pogriješili, rekli kako podatke dobivaju od jedne agencije te se jednostavno radi o tipfeleru, odnosno da su vjerojatno pri objavljivanju broj zaposlenih zamijenili s godinom za koje se radilo izvješće. Ujedno se i ispričavaju i tvrtki Tia – sjaj iz Polica, ostalim tvrtkama, ali i čitateljima zbog ove nenamjerne pogreške.

Najbolji Vetropack i OMCO

Inače, osim po broju zaposlenih, rang lista 400 najuspješnijih zagorskih tvrtki napravljena je i po ukupnim prihodima i po ostvarenoj dobiti i među njima ovog puta nema tvrtke Tia – sjaj.
Tako je po ukupnim prihodima na prvom mjestu Vetropack Straža iz Huma na Sutli koja je imala ukupni prihod od 818,8 milijuna kuna, slijedi OMCO Croatia iz Huma na Sutli s 453 milijuna kuna, na trećem mjestu je krapinsko Jedinstvo s 383,4 milijuna kuna, tvrtka AquafilCRO iz Oroslavja je na četvrtom mjestu s 311,6 milijuna kuna, a peti zabočki Trgocentar s 300,3 milijuna kuna ukupnog prihoda. Prema ostvarenoj dobiti na prvom mjestu je pak OMCO Croatia s 94,5 milijuna kuna, slijedi Vetropack Straža s ostvarenom dobiti od 38,8 milijuna kuna, na trećem mjestu je tvrtka Mull-trans iz Mokrica s 20,5 milijuna kuna dobiti, na četvrtom ZMH Horvat iz Konjščine s 17,5 milijuna kuna, a na petom mjestu je tvrtka Valoviti papir Dunapack iz Zaboka s 13,6 milijuna kuna dobiti.



U Zagorju 1938 tvrtki imalo 20.819 zaposlenih s prosječnom plaćom od 3971 kune

Prema podacima Privrednog vjesnika, na području Krapinsko – zagorske županije u 2015. godini bilo je registrirano 1938 tvrtki što je 1,69 posto u odnosu na cijelu Hrvatsku. Te tvrtke imale su zaposlenih 20.819 zaposlenih i imovinu vrijednu 10,5 milijardi kuna, odnosno tek 0,97 posto od vrijednosti imovine svih tvrtki u Hrvatskoj. Sve zagorske tvrtke zajedno ostvarili su ukupni prihod od 10,3 milijarde kuna koje su nakon oporezivanja ostvarile dobit od 571 milijuna kuna. Investicije svih zagorskih tvrtki u 2015. godini iznosile su 823,5 milijuna kuna što je udio od 2,14 posto u odnosu na cijelu Hrvatsku. Prosječna neto plaća u zagorskim tvrtkama iznosila je 3971 kunu, što je za 7,6 posto manje nego u 2014. godini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba