Stari grad Krapina

U unutrašnjosti palasa, planira se urediti muzej Crne kraljice, bistro i suvenirnica

Objavljeno: 22.11.2016. Jelena Jazbec

Jedno od posebnih mjesta koje čuva duh bogate prošlosti Krapine i uz kojeg se vežu brojne legende, svakako je Stari grad Krapina. Institut za arheologiju iz Zagreba na tom mjestu vrši arheološka istraživanja još od 1994. godine, a zahvaljujući njima, Krapina danas ima bogati pokretni fundus, zahvaljujući kojemu je od prosinca 2012. godine u gradskoj Galeriji postavljen privremeni muzejski postav Arheološkog blaga Starog grada.

Ulazna kula

Arheološka istraživanja nastavljaju se i dalje, a ovogodišnjim programom obuhvaćeni su radovi sanacije i konsolidacije dijela ulazne kule u gornje gradsko dvorište, za što je u okviru Programa kulturnog razvitka za 2016. godinu, Ministarstvo kulture osiguralo 110 tisuća kuna, Grad Krapina 50 tisuća kuna i Krapinsko – zagorska županija 12 tisuća kuna. Ostaci srednjovjekovne ulazne kule nalaze se uz strmi put, neposredno ispod zgrade Starog grada, a sastoje se od preostalih zidova od kamena, različitih visina i debljina, koji su tijekom dugog niza godina i vremenskog djelovanja vidno oštećeni. Dio dobra Starog grada Krapina je i palas. Nakon što se prošle godine završilo s prvom fazom radova na njegovoj sanaciji, ove godine pristupilo se izradi projektne dokumentacije za uređenje interijera i privođenje namjeni, za što je u okviru Programa kulturnog razvitka za 2016. godinu Ministarstvo kulture osiguralo 170 tisuća kuna, Grad Krapina 35 tisuća kuna i Krapinsko – zagorska županija 11 tisuća kuna.

Viseći most

– Obnova infrastrukture u unutrašnjosti palasa omogućit će uvođenje raznovrsnih turističkih sadržaja: muzeja, bistroa i suvenirnice. U podrumu bi bio muzejski postav posvećen Crnoj kraljici, zapravo stvarnoj osobi, Barbari Celjskoj, koja se ondje 1404. godine udala za hrvatsko – ugarskog kraja Sigmunda Luksemburškog. U prizemlju se planira uređenje prostora za bistro koji bi bio mjesto za odmor i osvježenje posjetilaca, ali i mjesto za izlaganje radova suvremenih umjetnika, a na katu se planira muzejski postav s arheološkim izlošcima s lokaliteta Stari grad Krapina – otkrila nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović.
Na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja prijavljen je i projekt za 200-tinjak metara dug pješački viseći most, koji bi spajao Stari grad i brdo Hušnjakovo, a spominje se u legendi o braći Čehu, Lehu i Mehu te sestri Vilini, koja objašnjava nastanak Slavena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba