KOLUMNA

Tko se još boji uspješnih žena?

Objavljeno: 22.11.2016. Jelena Jazbec

U subotu je obilježen Svjetski dan poduzetnica.
Opet žene traže obilježavanje nekakvih svojih “dana”, iako nikada nisu imale veća prava nego što to imaju danas, reći će poneki zlobnici. Općom deklaracijom o pravima čovjeka i Ustavom Republike Hrvatske, zajamčena su im sva prava kao i muškarcima, dodat će drugi. Pa zašto onda svojevoljno pravimo razliku i osjećamo potrebu za naglašavanjem roda i spola?
Činjenica jest, ovakvi nam dani trebaju, a otkrit ću vam i zašto.
Brojni su pomaci učinjeni od prvog vala feminizma i borbe za pravo glasa žena, do danas, kada žene vode države, no apsolutna rodna ravnopravnost, barem kada govorimo o Hrvatskoj, još uvijek nije uspostavljena, a žene se i dalje svakodnevno bore s raznim izazovima. Jedan od najvećih izazova i dalje je tržište rada, koje pred njih stavlja brojne prepreke. Prema teoriji britanske feministice Natashe Walter, postoje dva tipa karijere. Ženski ciklički tip označava uključivanje žene na tržište rada, zatim prekid posla zbog trudnoće, rađanja i brige za novorođenče, te ponovno vraćanje na posao, uz daljnja povremena odsustva zbog rađanja drugog djeteta, bolesti djece ili brige za starije članove obitelji. Takvi konstantni prekidi uzrokuju niz negativnih posljedica na karijeru žene, kao što su niža plaća u odnosu na muške kolege koji posjeduju jednake kvalifikacije te nemogućnost napredovanja i dostizanja pozicija moći. Za razliku od toga, karijera muškaraca u većini se slučajeva kreće uzlaznom putanjom i bez prekida, zbog čega oni brže osvajaju pozicije moći.
Priznali mi to ili ne, još uvijek živimo u patrijarhalnom društvu, a vrlo se dobro zna koji su muški, a koji ženski poslovi. Prema podacima iz studije o položaju žene na hrvatskom tržištu rada iz 2011. godine, čak 80,7 posto žena obavlja kućanske poslove svakog dana, u usporedbi sa samo 32,8 posto muškaraca.
Također, istraživanje položaja žene u menadžmentu iz 2014. godine, pokazalo je da je svijest o tome da su žene u menadžmentu jednako ili više sposobne od muškaraca povećana, ali su one još uvijek podzastupljene na rukovodećim položajima u menadžmentu.
Inspirativna priča o tri zagorske poduzetnice na našem portalu, objavljena u subotu, izazvala je brojne pozitivne reakcije naših čitateljica, ali i čitatelja. Očito je kako u našem društvu uspješne žene poduzetnice još uvijek čine iznimku, izlaze izvan okvira svakodnevnog, i zato privlače toliku pažnju javnosti.
No, optimistično ću zaključiti, vide se pozitivni pomaci. Za sada u promjeni stava. Nadajmo se da promjenu ponašanja nećemo čekati još mnogo, mnogo godina…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba