Nemili događaj u Konjščini

Američki staford napao šestogodišnjeg dječaka i napravio mu veliku masnicu iznad oka 

Objavljeno: 20.11.2016. mladenmandic

Jučer oko podneva u Ulici Drage Božića u središtu Konjščine, američki staford je u parku napao šestogodišnjeg dječaka. Dječakova majka Martina Margetić nam je ispričala što se desilo.

– Sa sinom, suprugom i četverogodišnjom kćerkom bila sam u šetnji našom ulicom. Sreli smo prijatelje i malo popričali vani na friškom zraku. Šestogodišnji sin se pokraj nas na travnatoj površini igrao s loptom. No, dok je u rukama držao loptu, odjednom je prema njemu potrčao i napao ga veliki, snažni pas – američki staford.

Udarac u glavu 

Svojom velikom glavom udario je sina u glavu. Nije ga ugrizao, ali mu je od snažnog udarca iznad oka napravio dosta veliku masnicu. Odmah nakon toga zvala sam Centar 112, koji su nedugo zatim na teren poslali i policiju. Napravili su očevid i protiv vlasnika psa podnijela prekršajnu prijavu zbog držanja psa bez nadzora – rekla nam je dječakova majka Marina Margetić koja nam je poslala i sliku psa koji joj je napao sina.

– Žalosno je da se tako veliki i snažni psi kreću po središtu Konjščine bez ikakvog nadzora vlasnika. Ovaj put, na sreću, nije bilo težih posljedica po naše dijete, no ubuduće netko bi mogao ozbiljnije stradati. Ugodna prijepodnevna šetnja, tako se i nama, ali i svima ostalima koji su tada s nama bili vani, zbog nečije neodgovornosti, pretvorila u pravu noćnu moru. Moramo li svi mi biti žrtve takvih neodgovornih vlasnika pasa – rekla nam je Martina Margetić.

Nije prvi put 

Na upit zna li tko je vlasnik psa i hoće li protiv njega podnijeti prijavu, Martina nam je rekla kako pretpostavlja o čijem se psu radi, no ne želi govoriti o imenima, no, dodala je, to nakon obavljenog očevida dobro zna i policija. Kaže kako prijavu neće podnositi, no dodaje kako to nije prvi put da taj isti pas napada malu djecu. – Jednostavno bih željela da se to više ne događa i da se djeca u Konjščini mogu slobodno igrati u parku. Zato sam ponajviše i alarmirala policiju – rekla nam je na kraju Martina Margetić.



Kakav je pas američki staford?

Američki staford terijer je snažan pas pun energije. Nastao je početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji križanjem bulldoga i terijera kako bi se dobio manji, snažan i okretan pas. Tako dobiveni psi koristili su se za tada vrlo popularne borbe pasa. Pas je u odnosu na svoju veličinu nevjerojatne snage, mišičave i čvrste građe tijela koja mu omogućuje da bude brz i okretan. Izuzetno su stabilni, hrabri i inteligentni psi. Oni su dobri kućni ljubimci koji obožavaju svoje vlasnike, a prema djeci se odnose zaštitnički. No, takvi postaju samo uz vlasnika koji imaju iskustva sa psima i neće dozvoliti da njihov odgoj krene u krivom smjeru. To znači da im treba posvetiti puno više pažnje za socijalizaciju, dresuru i trening. On ne priznaje tuđi teritorij, već se uvijek pokušava nametnuti kao glavni. Nekim vlasnicima to i odgovara, pa svog psa puštaju da na gradskoj livadi sam rješava stvari, što je potpuno neprihvatljiv pristup koji je ovu pasminu pasa uostalom i doveo na loš glas.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba