SJEĆATE LI SE OVE RUPE?

Nama je trebalo tri mjeseca, Japanci su svoju pokrpali za tjedan dana!

Objavljeno: 15.11.2016. Alen Brodar

Još nam je u sjećanju rupa na Zagorskoj magistrali kod Podgore Krapinske koja se otvorila krajem svibnja prošle godine zbog obilnih padalina. Naime, zbog višeg vodostaja napravila se brana od granja, pa je voda našla put oko upornjaka mosta, koji nije izdržao. Tragedija je, srećom, izbjegnuta, jer nitko nije naišao u trenutku kada je velik komad magistrale samo propao i otvorila se rupa u kojoj bi bez problema nestao poveći automobil.

Nezgodno vrijeme

Desilo se to baš u nezgodno vrijeme, kada su u punom jeku bili i radovi u Krapini, pa je ponestalo pravaca za prometovanje, odnosno ljudi su izgubili više opcija za vožnju oko i u Krapinu. Nenad Maljković iz tadašnje Uprave Hrvatskih cesta pri obilasku te rupe obećao je da će sve biti gotovo do 15. srpnja 2015. godine, dakle za nešto manje od dva mjeseca, međutim, radovi su se, kako to već kod nas biva, otegnuli, pa je službeno otvorenje magistrale bilo 21. kolovoza, dakle gotovo tri mjeseca od njenog puknuća. Trebalo je naime raspisati javni natječaj, pa izabrati izvođača, pa čekati da prođe rok za žalbe,itd… A u Japanu? Prošlog utorka u japanskom gradu Fukuoki došlo je do velikog urušavanja ulice u samom središtu grada. Nakon urušavanja ostala je ogromna rupa širine 30 i dubine 15 metara.

Čudan neki narod

Iako je rupa bila ogromna, to nije spriječilo Japance da je saniraju i to samo u tjedan dana. Radnicima je problem stvarala i voda koja je curila iz uništene cijevi. Nakon što su izvadili vodu i rupu zatrpali mješavinom pijeska i cementa, bilo im je potrebno samo 48 sati da provedu struju, vodu, kanalizaciju, plin i telekomunikacijsku liniju te da asfaltiraju cestu. Ti Japanci, stalno im se negdje žuri i samo bi nešto radili. Čudan narod, zar ne?

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba