Svjetski dan dijabetesa

Besplatno mjerenje tlaka i šećera diljem Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 14.11.2016. Jelena Jazbec

Danas je Svjetski dan dijabetesa. Njegovo obilježavanje, koje počinje 1991. godine, za cilj ima podizanje globalne svijesti o dijabetesu, bolesti čija je stopa smrtnosti u porastu i koja iz godine u godinu uzima sve više života. Cilj obilježavanja tog dana je ukazati na moguću prevenciju i liječenje.

Primarni znakovi

Dijabetes ili šećerna bolest poremećaj je povećanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače, koja se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju, stanice ne dobivaju potrebnu hranu za život. Primarni znakovi šećerne bolesti su učestalo mokrenje, umor, slabost, žeđ i mršavljenje. Da biste se zaštitili, već od danas u svoj svakodnevni život unesite neke zdrave navike.

Višak kilograma

Stručnjaci preporučuju redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću, koja će vam regulirati šećer u krvi, pomoći u gubitku kilograma i jačanju osjetljivosti na inzulin. Također se preporučuje da povećate unos vlakana, što uključuje voće, povrće, grašak, sjemenje i orašaste plodove, kao i cjelovitih žitarica. Ukoliko imate višak kilograma, u potpunosti se posvetite njihovom gubitku, ali pritom izbjegavajte brze dijete i birajte zdravu prehranu.
Diljem Krapinsko – zagorske županije danas se odvijaju besplatne kontrole tlaka i šećera u krvi, stoga iskoristite tu mogućnost, i učinite malo djelo, koje može predstavljati veliki korak prema zdravlju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba