Zagorski klopotec

Zabočani obožavaju svog gazdu, pa im čak ni u kinu ne treba drugi “Gazda”

Objavljeno: 12.11.2016. mladenmandic

Dario Juričan je na zagorskoj premijeri filma “Gazda” u srijedu iznio jednu zanimljivu ideju, koja je, barem zasad, za hrvatske političke prilike još uvijek samo “znanstvena fantastika”. Rekao je naime, da bi se, baš kao i na izborima za predsjednika odnosno predsjednicu države, mandat gradskim i općinskim čelnicima trebao ograničiti samo na dva mandata. Jer, smatra Juričan, ako je netko gradonačelnik desetak, 20-ak, pa i više godina, tada funkcioniranje cijelog jednog grada ili općine “premreži” svojim ljudima, čak i onima iz suprotnog političkog tabora i suprotnih političkih uvjerenja, koji mu zbog straha za svoj položaj uvijek samo “kimaju glavom”, šute i daju bezrezervnu podršku.

Jedan od takvih dugovječnih zagorskih gradonačelnika je i Ivan Hanžek. Ovaj 68-godišnjak s višom stručnom spremom zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, danas u saborskoj mirovini, nakon što je od 1993. do 1997. godine obnašao dužnost zamjenika gradonačelnika, zabočki je gradonačelnik već više od 15 godina, dakle pri kraju je svog četvrtog mandata. Možda krene i u osvajanje petog. U tom periodu, od 2008. do 2011. godine bio je i saborski zastupnik te član izaslanstva u Domu regionalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Mnogi su mu u to vrijeme zamjerili što se odlučio na plaću iz gradskog proračuna, a ne kao većina ostalih sabornika, načelnika i gradonačelnika, iz državne blagajne. Jer, smatraju Zabočani, tim bi se gradskim novcem od Hanžekove plaće, puno toga moglo napraviti za boljitak grada. Danas Hanžek, pri kraju svog četvrtog gradonačelničkog mandata, u Zaboku gotovo da i nema oporbe.

Oporbeni kandidati se redom, jedan za drugim mijenjaju, Hanžek ostaje i to uvijek sve uvjerljivijom pobjedom na izborima. Stoga, parafrazirajmo Juričana i njegov dokumentarac, pa na kraju zaključimo. Zabočani očito vole i obožavaju svog gazdu, pa im, čak ni u gradskom kinu, ne treba nikakav drugi “Gazda”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba