I ZAGORCI TAMO KUPUJU

DOZNAJEMO: Omiljena shopping destinacija Zagrepčana prodana Južnoafrikancima za rekordan iznos na Balkanu, direktor se ne želi službeno očitovati

Objavljeno: 09.11.2016. Alen Brodar

Zagrebački Arena Centar prodan je južnoafričkom NEPI-ju (New Europe Property Investments) za 235 milijuna eura, što je, kako doznajemo, najveća transakcija za neku nekretninu u Jugoistočnoj Europi. Tomislav Dekalić, direktor Arena centra, rekao nam je kako zasad ne može ništa službeno komentirati, niti da ne zna kada će se moći oko toga službeno očitovati. Također i press služba Arena centra zamolila nas je da im pošaljemo službeni upit jer oni nemaju službenu informaciju o tome. Međutim, Tim za kapitalne investicije JLL-a u Jugoistočnoj Europi, jedne od najvećih tvrtki za savjetovanje pri prodaji nekretnina i investicijski menadžment, koji je savjetovao navedenu prodaju, pohvalio se da ona predstavlja najveću transakciju za nekretnine u regiji.

Dominantna uloga NEPI-ja

Ona naime dovodi do ukupnog prometa nekretnina savjetovanih od strane JLL od 650 milijuna eura, jer je JLL prethodno savjetovao pri prodaji Delta City trgovačkih centara u Beogradu i Podgorici, kao i Mall of Montenegro u Podgorici te akviziciji Skopje City Malla, najvećeg trgovačkog centra u Makedoniji.
Arena Centar je izgrađen 2010. godine i prostire se na 60.000 četvornih metara prodajnog prostora. Glavni zakupci ovog centra su Interspar, H&M, Inditex grupa i P&C. JLL je u ovoj transakciji savjetovao prodavatelja nekretnine, izniklog iz partnerstva između mađarskog Granit Polusa i američke tvrtke Heitman. NEPI je ovom kupovinom tako opravdao već dominatnu ulogu na regionalnom tržištu maloprodajne imovine, ostvarenu pretežno u Rumunjskoj, a potom i u Srbiji.
– Mi smo ponosni što smo imali priliku savjetovati Granit Polus i Heitman na ovakvoj povijesnoj transakciji. Bio je velik interes za ovu nekretninu, što potvrđuje i podatak da smo imali nekoliko ponuda od institucionalnih grupa, dokazujući da Jugoistočna Europa postaje nova investicijska destinacija, zahvaljujući visokoj kvaliteti nekretnina, kao i atraktivnim stopama prinosa u rastućim ekonomijama, poput Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Milijarda eura prometa

S uvjetima zaduživanja koji su sve atraktivniji, očekujemo da meta novog kapitala koji uđe u regiju neće biti samo maloprodajni segment, već i ostali segmenti nekretnina u Jugoistočnoj Europi – rekao je povodom transakcije Uroš Grujić, šef odjela za kapitalne investicije JLL-a u Jugoistočnoj Europi, koji prodajom najvećeg trgovačkog centra u Zagrebu, uz ostale transakcije, očekuje gotovo milijardu eura prometa u oblasti komercijalnih nekretnina u 2016. godini, koja će pritom biti rekordna za regiju Jugoistočne Europe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba