Trump novi američki predsjednik

“Bit ću predsjednik svih Amerikanaca i očekujem podršku svih kako bismo ujedinili zemlju”

Objavljeno: 09.11.2016. mladenmandic

 

Nasljednik Baracka Obame u Bijeloj kući postat će Donald Trump. Novi, 45. američki predsjednik, pobijedio je na predsjedničkim izborima zahvaljujući iznenađujuće dobrim rezultatima u državama koje su središte američke industrije. Trump je pobijedio protukandidatkinju Hillary Clinton u gotovo svim neizvjesnim državama, naročito u onima koje su naginjale demokratima poput Pennsylvanije i Wisconsina. S njima je Trump osigurao nedostižnih 289 elektorskih glasova, a za pobjedu mu je bilo dostatno 270 elektorskih glasova. Afroamerikanci, Latinoamerikanci i Azijci velikom većinom su podržavali Hillary Clinton, no razina njihove podrške bila je ipak manja u odnosu na izbore prije četiri godine. S druge strane, Trump je imao jednako ili malo veću potporu među bijelcima, posebice među muškarcima nižeg i srednjeg sloja.

Veliki pokret

– Obećavam svim našim državljanima da ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Oni koji me nisu podupirali, pozivam na podršku kako bismo mogli ujediniti zemlju. Naša kampanja nije bila kampanja, već veliki pokret. Bio je to pokret Amerikanaca svih rasa i religijskih uvjerenja koji žele da naša vlada služi narodu. Surađivat ćemo i raditi zajedno – kazao je Trump poručivši da SAD-u neće biti nitko ravan.
Najavio je i zapošljavanje milijuna ljudi te da će imati najjaču ekonomiju na svijetu. Trump će naslijediti Baracka Obamu 20. siječnja iduće godine. Hillary Clinton unatoč tome što je cijelu noć pripremala pobjednički govor, onaj gubitnički ipak nije održala, no nazvala je Trumpa i pozvala ga da proglasi pobjedu. I američki predsjednik u odlasku Barack Obama također je nazvao novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa i čestitao mu na pobjedi te mu izrazio “divljenje zbog solidne kampanje koju je vodio diljem zemlje”, piše u priopćenju iz Bijele kuće.
Zanimljivo je napomenuti kako je nakon obrađenih 96,2 posto glasova Hillary Clinton, prema izvorima iz CNN-a, imala veći broj ukupnih glasova koje je osvojila, za nešto više od stotinjak tisuća glasova. Novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu tijekom dana stižu brojne čestitke političara iz cijelog svijeta.

Čestitao i Plenković

Ruski mediji javljaju kako je i Vladimir Putin poslao telegram kojim je čestitao Donaldu Trumpu na pobjedi. Spomenuo je da se nadaju rješavanju gorućih pitanja koji su dio internacionalne agende te se nada djelotvornom odgovoru na izazove od kojih zavisi globalna sigurnost. No, njemački političari kažu kako su šokirani i upozoravaju na nesigurnu geopolitičku situaciju nakon ulaska američkog multimilijardera u Bijelu kuću. Pobjedniku izbora Donaldu Trumpu čestitao je i hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuvši kako je siguran da će Zagreb imati kvalitetne odnose s novom vladom u Washingtonu. Nakon što je postalo jasno da će Donald Trump biti novi predsjednik SAD-a, u nekim američkim gradovima došlo je i do manjih prosvjeda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba