Spojila naizgled nespojivo

“Powerlifting i slastičarstvo moje su dvije velike ljubavi”

Objavljeno: 03.11.2016. Alen Brodar

Priču o jakoj volji i želji za uspjehom, ostvarivanju onoga što si zacrtaš i put ka tom cilju te dolazak tamo, bez obzira na prepreke koje pritom nailaze, ovaj smo put pronašli malo izvan granica Krapinsko – zagorske županije, u Samoboru. Radi se o priči 34-godišnje Maje Srdelić. Ona je naime powerlifterica i u isto vrijeme slastičarka. Nemoguće? Moguće, dokaz je upravo ona. A ima još nešto kod nje što je gotovo nevjerojatno i desilo se prije nego što se odlučila baviti powerliftingom, sportom koji u Zagorju najpoznatiji po Oroslavčaninu Srećku Martiniću Sreletu i njegovom Srele brutal Teamu. Maja je naime prije godinu i pol dana imala 107 kilograma, što je na njezinih 176 centimetara visine izgledalo poprilično bucmasto. No ona danas ima 70 kilograma, a prije nego što se počela baviti powerliftingom, pala je na 63 kilograma. No, krenimo redom.

Napravila oštar rez

– Sve se to odvilo u periodu života kada mi se sve drugo posložilo. Dakle, suprug i ja uselili smo u novi stan, dobri poslovi, riješili smo se i financijskih briga, ali ja jednostavno nekako nisam bila zadovoljna, nešto me mučilo. Jedno jutro sam se probudila, stala na vagu i rekla: Dosta je! Od toga dana napravila sam rez. A ja sam vam ekstreman tip, kad nešto radim, radim to do kraja – ispričala nam je Maja.

I tako je krenulo njezino mršavljenje, prehranu je sasvim izmijenila, trenirala je vrlo raznovrsno, a kada je došla do željene kilaže, nastavila je trenirati.
– Cilj je tada bio povećati mišićnu masu, budući da se zbog ekstremnog gubitka kilograma javio višak kože. Powerlifiting je bio sport u kojem sam se našla, iako mi je neko vrijeme trener tražio što mi najbolje paše. Okušali smo se u trčanju, pa u bodybuildingu, pa u cross fitu, da bi na kraju završili na powerliftingu. Uglavnom, kroz te sam sve sportove shvatila da mi pašu dijelovi treninga u kojima dižem teške stvari. Znači, nemoj me tjerati da trčim, ali stavi me u skladište da robu premjestim s jednog dijela na drugi, i ja sam presretna – šali se Maja.

Mnogo joj je, kaže, pomogao, trener Zdravko Malezija, toliko da je čak dala istetovirati i njegove inicijale.

– On me doslovno preporodio, spasio mi život i bio podrška u svakom smislu te riječi. Ljudi moraju shvatiti, da kada kreću u sport takvim intenzitetom, kraj sebe moraju imati stručnjaka. Jer kada ti se auto pokvari, odvezeš ga automehaničara, ne radiš to sam. Tako i za tijelo treba čovjek koji će ti reći što i kako, kada ga želiš popraviti – objašnjava Maja, koja je tako izabrala sport svog oca, Branka Stanivukovića, koji je bio tri puta prvak Jugoslavije u apsolutnoj kategoriji.
– Nema to veze s mojim ocem, jednostavno sam se našla u powerliftingu. Pa počela sam s time u siječnju ove godine, a trener Zdravko Malezija mi je rekao da u ožujku idem na natjecanje. Vježbala sam puno i u ožujku sam u Trogiru osvojila srebro. Sljedeće natjecanje je bilo u lipnju u Bjelovaru, gdje sam bila treća, da bi početkom listopada u Gospiću osvojila zlato – rekla nam je uspješna Maja, koja je i dalje u punom treningu, budući da se priprema za državno prvenstvo, koje će se početkom prosinca održati u Zagrebu.

Upisala prekvalifikaciju

Niže tako Maja uspjeh za uspjehom u powerliftingom, a između treninga bavi se – slastičarstvom. Te dvije stvari nisu baš spojive. Ili?
– Pa to vam je slična priča kao i s powerliftingom. Zapravo, malo je drugačije, jer sam čitav život htjela biti slastičarka, međutim kako samo bila dobar učenik, pa sam išla u gimnaziju, pa na fakultet, pa završila fakultet… Ali opet nekako nisam bila zadovoljna sama sa sobom. I onda sam u siječnju ove godine otišla u samoborsku Srednju školu i upisala prekvalifikaciju za slastičara. Tamo su se mnogi iznenadili kada su vidjeli da netko sa završenim fakultetom želi prekvalifikaciju za slastičara, ali eto. Brzo sam ja to završila i tako sam počela peći torte. A ostalo je povijest – zaključila je Maja, koja je vrlo brzo svoju kulinarsku ljubav dotjerala do visoke razine. Bila je naime sekundarni mentor učenicima Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole iz Samobora, koji su na nedavno održanom Artslastu, natjecanju učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih i kuharskih škola s područja Alpe – Jadran i zemalja bivše Jugoslavije, koji je održan u sklopu Interslasta u Termama Tuhelj, uvjerljivo osvojili prvo mjesto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba