Započeo Movember

Hoćete li pustiti brkove i tako pružiti podršku podizanju svijesti o muškom zdravlju?

Objavljeno: 02.11.2016. Jelena Jazbec

Ušli smo u mjesec studeni, poznat kao mjesec u kojem muškarci diljem svijeta puštaju brkove s ciljem podizanja svijesti o muškom zdravlju. Radi se o pokretu Movember, koji je naziv dobio kombinacijom dviju riječi – moustache (brkovi) i november (studeni). Do sada je ta inicijativa bila usmjerena prvenstveno na puštanje brkova radi podizanja svijesti o fizičkom zdravlju, prvenstveno raku prostate, no od ove godine, Movember nastoji usmjeriti pozornost i na mentalne bolesti muškaraca diljem svijeta.

Od 1999. godine

Movember se prvi puta spominje u javnosti 1999. godine, kada je Seven Nightly News objavio priču o skupini mladića u Adelaideu u Australiji, koji su osmislili termin “Movember” i inicirali puštanje brkova u dobrotvorne svrhe u studenom. Jedan od članova skupine otkrio je kako se ideja rodila jedne noći u kafiću. Inicijativa je najprije uključivala 80 muškaraca iz Adelaidea, a kasnije je postala svjetski poznata.
Uz Movember se vežu i određene kontroverze, pa je tako 2007. godine na Scots Collegu u Wellingtonu na Novom Zelandu nekoliko studenata završne godine bilo kažnjeno nedobivanjem nagrade za kraj akademske godine jer su pustili brkove.
O popularnosti Movembera svjedoči i činjenica da i igrači na popularnoj računalnoj igri Football Manager 2015 puštaju brkove tijekom studenoga.

Popis pravila

Ukoliko odlučite sudjelovati u ovoj inicijativi, portal Index Black donosi popis pravila kojih se obavezno morate pridržavati. Važno je da izazov započnete potpuno obrijani. Preporuča se da već na samom početku odaberete svoj stil i da se njega pridržavate prilikom uređivanja brkova. Brade nisu dopuštene – od vas se traži da pustite simpatičan brk, koji ne smije biti spojen sa zaliscima. Ostatak lica smijete uređivati i brijati, ali je zabranjeno brijanje brkova. Smijete ih uređivati i podrezivati, ali ne i brijati. Brk morate imati cijeli mjesec, a za to vrijeme morate se ponašati poput pravog gospodina, pristojno i uglađeno, pritom ne zaboravljajući ono najvažnije: brigu za zdravlje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba