U čast ratnog heroja

Gornjostubičanci u Ivanić Gradu sudjelovali na obilježavanju 25. godišnjice Rudijevog preleta iz Bihaća u Klagenfurt

Objavljeno: 01.11.2016. mladenmandic

Općinska delegacija Gornje Stubice na čelu s općinskom načelnikom Jasminom Krizmanićem, sudjelovala je u nedjelju u programu svečanog obilježavanja 25. godišnjice povijesnog preleta Rudolfa Perešina na austrijski Klagenfurt, na 12. Memorijalu Rudolfa Perešina u Ivanić – Gradu. Uzvanici su se okupili kod spomen biste Rudolfa Perešina u Parku Rudolfa Perešina nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća. Vijence su položili obitelj Rudolfa Perešina, izaslanik predsjednice Hrvatske, general pukovnik u mirovini Josip Čuletić, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Mato Mikić, izaslanik Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, delegacija Grada Ivanić-Grada, delegacija Općine Gornja Stubica, gradonačelnik Grada Novske, Udruga Susreti za “Rudolfa Perešina”, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.

Položeni vijenci

Nakon toga, okupljanje je uslijedilo kod Spomen ploče Rudolfu Perešinu u Cagincu kod Društvenog doma gdje su također položeni vijenci i upaljene svijeće nakon čega je uslijedio kulturno – umjetnički program. U općinskog delegaciji Gornje Stubice bili su načelnik Jasmin Krizmanić, zamjenik načelnika Vladimir Škvorc, predsjednica Općinskog vijeća Đurđica Labaš i Dragutin Lešković – općinski vijećnik iz Jakšinca, naselja u Gornjoj Stubici, gdje je Rudolf Perešin i rođen. Organizatori 12. Memorijala Rudolfa Perešina bili su Ivanić – Grad, Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ivanić – Grada, općina Kloštar Ivanić i Križ, Udruga “Susreti za Rudolfa Perešina” te Mjesni odbor Caginec – Prkos.

Iduće godine jubilarni 20. Susreti

Inače, Rudolf Perešin rođen je u Jakšincu u općini Gornjoj Stubici, a dio svog odrastanja proveo je u Ivanić Gradu te se i u Gornjoj Stubici i u Ivanić Gradu svake godine odaje počast njegovu junaštvu iz Domovinskom rata. U Gornjoj Stubici održavaju se “Susreti za Rudija”, a u Ivanić Gradu “Memorijal Rudolfa Perešina”. Iduće, 2017. godine, u Gornjoj Stubici održat će se jubilarni, 20. po redu “Susreti za Rudija”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba