PROJEKT “BEZ PROMILA”

“Pijane naočale” pružile im pogled u svijet pijanstva i pokazale im koliko alkohol umanjuje vozačke sposobnosti

Objavljeno: 28.10.2016. Alen Brodar

Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Policijskom upravom krapinsko-zagorskom, udrugom Regenerator i Krapinsko-zagorskom županijom započela je 1. svibnja ove godine s provedbom projekta “Bez promila”, financiranog od strane Ministarstva unutarnjih poslova, kroz provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Vrijednost projekta je 187.010 kuna, od čega Ministarstvo unutarnjih poslova sufinancira 70 posto.

Smanjenje broja nesreća

Cilj projekta je smanjiti broj prometnih nesreća i podizanje svijesti o posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača i vozačica. Projekt je namijenjen mladim vozačima i vozačicama, a aktivnosti su usmjerene na edukaciju, informiranje i javne kampanje.

U sklopu projekta održane su akcija “Bez promila” u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednjoj školi Pregrada i Srednjoj školi Zlatar. Na akciji su učenici imali priliku proći pet igara pomoću tzv. “pijanih naočala”, pri čemu su imali priliku osjetiti dezorijentiranost, nesigurnost u koraku i smanjenje koordinacije koji nastaju uslijed konzumacije alkohola te su naučili kako alkohol umanjuje njihove vozačke sposobnosti.
Akcije “Bez promila” provest će se i u Srednjoj školi Zabok i Srednjoj školi Krapina tijekom mjeseca borbe protiv ovisnosti. U sklopu projekta kontinuirano se provode i edukacije za mlade vozače u ispitnom centru Zabok.

Prevencija konzumacije alkohola

U sljedećem razdoblju provedbe projekta osim akcija, organizirat će se i konferencija na temu prevencije konzumacije alkohola među mladim vozačima, izradit će se priručnik za njih, provest će se javna kampanja s ciljem podizanja svijesti mladih o tematici, akcije informiranja mladih i pilot testiranje utjecaja preventivnog programa na mlade. Rezultati pilot testiranja pružit će pregled učinka projekta, odnosno mijenja li se percepcija mladih vozača i vozačica, s obzirom na preventivnu kampanju i aktivnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba