Radobojski trnac

U ovom su hotelu bubamare, zlatooke i osolike muhe – VIP gosti

Objavljeno: 27.10.2016. Alen Brodar

Kada se govori o kućicama za ptice, svima je jasno zbog koga su i zbog čega postavljene, isto je i s akvarijima za ribe, no pomalo čudan drveni objekt koji je postavljen u Radobojskom trnacu, u blizini Centra za prirodu Zagorje, svakako plijeni pažnju prolaznika. A kada im se kaže da se radi, ni manje ni više, nego o hotelu za kukce, reakcije su vrlo zanimljive, ali ni jedna nije “da, pa logično da je to hotel za kukce”. A što je to hotel za kukce, pojasnila nam je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Krapinsko – zagorske županije.

Važnost očuvanja

– Prije svega, moram reći da je takav hotel dobar način da se ispriča priča o korisnim kukcima, o njihovoj važnosti u prirodi i važnosti njihovog očuvanja. Naime, zbog sve veće upotrebe pesticida, u prirodi ima sve manje kukaca. Posebno su važni korisni kukci, koji smanjuju broj štetnika i bolesti, prirodni oprašivači koji povećavaju prinose te na taj način vraćaju prirodnu ravnotežu i čuvaju biološku raznolikost – kaže Dijana Hršak, dodajući da postoje pravila po kojima se izgrađuju hoteli za kukce.
– Oni mogu biti jednostavnije građe od ove u Radoboju, ali išli smo na konstrukciju koja je trajna i koja će nam poslužiti kao poligon za edukaciju kada imamo školu u prirodi i izvannastavne aktivnosti. Za početak smo postavili drvenu konstrukciju, koju smo ispunili materijalima s rupama u koje se kukci zavlače. U ovu svrhu smo iskoristili drvene trupce u kojima su se izbušile rupe promjera 8-12 milimetara, zatim narezane dijelove stabljike bambusa i trske, češere, suhu travu i sijeno. Takav hotel osim ekološke funkciju ima estetsku i edukacijsku funkciju – objašnjava Dijana Hršak.
Kukci se smještaju u te rupe, a svaki kukac prepoznaje prostor u kojem će se smjestiti, sam će zatvoriti taj otvor i lakše prezimiti.

Pomagali učenici

– S tim hotelom dakle pomažemo korisnim kukcima da prezime, na taj način povećavamo njihovu brojnost, a oni će svojim djelovanjem sljedeće godine pomoći kod oprašivanja i smanjenja brojnosti štetnih kukaca – zaključila je Dijana Hršak.
Povodom obilježavanja Dana općine Radoboj i Dana OŠ Side Košutić, kada je hotel i predstavljen javnosti, učenici su kroz aktivnost Ustanove izrađivali male hotele koje će postaviti i u dvorištu škole te na taj način doprinijeti povećanju korisnih kukaca.
Na kraju je ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak dodala, da iako je hotel za kukce gotov, još ga treba ograditi i sitnom mrežom kako hotel za kukce ne bi postao – restoran za ptice.Koji kukci će boraviti u hotelu

Mnogo je vrsta korisnih kukaca, no u radobojski će hotel zasad moći ući tek neki.

Bubamare su jedne od najbitnijih predatora u vrtu i voćnjaku. Ličinke i odrasle jedinke bubamare hrane se lisnim ušima, koje često mogu napraviti velike štete biljkama. Ličinka bubamare na dan pojede i do 600 biljnih ušiju. Bubamare prezimljavaju na mjestima gdje nema opasnosti od mraza, ispod biljnih ostataka, ispod kore ili zemlje, u busenima trave.

Solitarne pčele ili pčele samotarke vrijedni su oprašivači voćnjaka, koje ne žive u košnicama kao pčele medarice, ne roje se, nego žive samostalno i sve rade same. Manje su od pčela medarica i miroljubive su – ne bodu. Tijelo im je prekriveno gustim dlakama, pogotovo na trbuhu i upravo tu skupljaju pelud koji prenose onda u gnijezda gdje spremaju hranu za svoje potomstvo, a na taj način istodobno oprašuju i voćke. Zovu se još i pčele zidarice, jer svoja gnijezda kamo odlažu jajašca pregrađuju i zatvaraju blatom. Učinkovitost pri oprašivanju voćaka jedne ženke solitarne pčele može se usporediti s učinkovitošću 120 letačica medonosne pčele, stoga je solitarna pčela vrlo poželjna u svakom voćnjaku.

Osolike muhe  često stradaju zbog svoje sličnosti s osama. Ipak, mogu se prepoznati po tome što imaju samo jedan par krila i oblikom više nalikuju na muhu nego na osu. Korisne su u vrtu jer se hrane lisnim ušima, a pritom su i veoma efikasni oprašivači.

Zlatooka ili mrežokrila osim lisnim ušima, hrani se jajima leptira i grinja te štitastim ušima i resičarkama. Ima vitko zeleno tijelo, dva para mrežastih krila i velike zlatne oči.

Uholaža se hrani biljnim ušima, krvavim ušima, grinjama i jajima leptira te je zbog toga od osobite važnosti njezina prisutnost u voćnjaku i vrtu. Korisna je jer regulira brojnost štetnih kukaca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba