Velika bura u Zaboku

Tko je kriv što će Zabočani možda propustiti projekciju kontroverznog “Gazde”?

Objavljeno: 26.10.2016. mladenmandic

Prikazivanje dugometražnog dokumentarnog filma “Gazda”, koji govori o usponu predsjednika Uprave Agrokor koncerna Ivice Todorića, redatelja Darija Juričana, izazvalo je podosta bure u Zaboku. Radi se o filmu koji je prije tri tjedna premijerno prikazan u zagrebačkom kinu Europa, koji je popraćen velikim pljeskom i odobravanjem publike. Autor filma, inače po ocu Ljudevitu zagorskih korijena, iz Razvora pokraj Kumrovca, Dario Juričan kaže kako to nije film o Ivici Todoriću, već pripovijest o hrvatskim simbolima.

No, po svemu sudeći, ovaj film kojeg je dosad u Hrvatskoj vidjelo već desetak tisuća ljudi, neće u Zaboku biti prikazan u velikom kinu koje može primiti oko 250 posjetitelja, već u prostorima udruge Gokul u Zelenoj dvorani i to 9. studenoga u 19 i 21 sat. U vezi s tim na službenoj facebook stranici filma “Gazda”, piše kako su im u kinu Zabok rekli da film neće biti gledan, pa stoga neće biti prikazan u pravom kinu, koji je uzgred država za nemale novce opremila s DCP projektorom, već u prostoru udruge Gokul.

Kulturna provincija

– Redatelj filma i autor istoimene knjige Saša Paparello doći će na projekciju u 19 sati, a na vama je da vašim dolaskom pokažete gradonačelniku i majstorima da su u krivu i da vas prestanu tretirati kao kulturnu provinciju, a gradonačelnik Zaboka će vam rado objasniti zašto se film ne prikazuje u kinodvorani već u sobičku, pa ga slobodno kontaktirajte na [email protected] – piše na službenoj facebooku stranici filma.
Ravnatelj zabočkog Pučkog otvorenog učilišta Tihomir Vrančić, rekao nam je kako gradonačelnik Hanžek nema apsolutno nikakve veze s neprikazivanjem filma u središnjem zabočkom kinu.
– Hanžek sigurno ne odlučuje koje ćemo filmove prikazivati, a koje ne. Takve priče da on cenzurira što će se prikazivati su najobičnije gluposti. Mi s prikazivanjem filmova ni malo ne zaostajemo čak ni za Amerikom. Ono što se tamo počinje prikazivati, mi u zabočkom kinu imamo već nakon pet, šest dana. Što se tiče konkretnog filma “Gazda”, tu se radi samo o tome da se raspored filmova koji će se prikazivati u našem kinu donosi dva mjeseca unaprijed. Kako nismo imali slobodnih termina petkom, subotom i nedjeljom do sredine prosinca, ponudili smo gospodinu Juričanu prikazivanje filma tijekom tjedna, no on na to nije pristao, pa je dogovoreno da se film prikaže 16. prosinca, naravno ako zbog postavljenog ultimatuma koji su nam dali budu htjeli taj termin – rekao nam je ravnatelj Tihomir Vrančić.

“Još će me početi i reketariti”

O kakvom se ultimatumu radi upitali smo i zabočkog gradonačelnika Ivana Hanžeka.
– Juričan mi je poslao mail kako su uz sve, ipak spremni prikazati film Gazda u kinu Zabok 16. prosinca, no uz dva uvjeta, a to su da se pokriju putni troškovi dolaska redatelja i autora filma na promociju filma u Zabok 9. studenog i drugi kako traže potvrdu da ću ja osobno doći na projekciju filma Gazda u kino Zabok 16. prosinca te ako do kraja dana ne mogu potvrditi ova dva uvjeta da će, Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (Hrcin), kao producent filma, otkazati prikazivanje filma “Gazda” u kinu Zabok. Osim toga, tražio je i veći prihod od ulaznica za distributere, a ne raspodjelu 60:40 u korist prikazivača, kao što je to uobičajeno. Kao gradonačelnik Zaboka dao sam podršku tom projektu, ali sigurno neću pristati na nikakve Juričanove ultimatume. Zar će mi on određivati hoću li ići na premijeru ili ne. Još će me početi i reketariti – rekao nam je gradonačelnik Hanžek.ŠTO KAŽE DARIO JURIČAN:

“Hanžek je lokalni gazda koji je zaustavio prikazivanje filma”

– Film “Gazda” je u rujnu 2016. prezentiran Kinomreži na njihovom okupljanju u Rijeci. Žao nam je što ga predstavnik kina Zabok nije tada vidio jer je, nakon što je fino ručao na državni račun, prije vremena napustio skup, ne dočekavši prikazivanje filma ni ekipu filma “Gazda”. Žao nam je što film nije niti najavljen barem trailerom i što nas kino Zabok nije uopće zvalo, nego smo mi morali kontaktirati kino, a u kinu su nam potom odgovorili da film neće biti gledan?! Takav, jednako loš izgovor smo već čuli i to od Blitz Cinestara, koji je pak prijateljski i poslovno povezan s protagonistem našeg filma. Film je izuzetno gledan i tražen. Stižemo brojku od deset tisuća gledatelja, a televizije se natječu koja će ga prva prikazati. Nakon odbijanja, upućeni smo na zabočku udrugu Gokul, s kojom smo se brzo dogovorili. U međuvremenu su nas predstavnici Grada zvali da prikažemo film, a mi smo pristojno tražili da nam se nadoknadi trošak puta, na što je gospodin Vrančić pristao. Iza grada i kulturne politike Grada ipak stoji gradonačelnik i tražili smo da gradonačelnik Ivan Hanžek dođe na prikazivanje i time podrži kulturu, film i pozitivna nastojanja koje film promovira. Ipak su oni incijalno film odbili. Gradonačelnik je ogledalo grada i on je taj lokalni gazda koji je zaustavio prikazivanje filma jer njemu nije stalo, javnost mu nije bitna, a njegov izborni slogan, “Zabok je bitan” je običan pamflet. O tome treba pričati. Treba pričati o tome kako mu kino većinom prikazuje američki trash, a država je uložila silan novac da ga tehnički osuvremeni. Osuvremeni za što? Da postane samoposluživanje američkih blockbustera? Lokalnog gazdu boli uho za lokalnu kulturu. Umjesto da dođe na projekciju i podrži film, skriva se iza svojih poslušnika iz grada koji govore neistine – nitko ne može dobiti podjelu veću od 60:40 u korist prikazivača, niti smo je mi tražili. U muci smo tri godine radili film o “Gazdi svih gazda”, da bi nas sad zaustavio lokalni gazda Hanžek. Uskoro su i lokalni izbori. Nadamo se da će građani dobro pogledati što lokalni gazda nudi u kulturnoj politici. Zapravo, napravili smo strašnu uslugu (filmskoj) kulturi na koju će gazda Hanžek, napokon, obratiti pažnju. Gradonačelnik će biti vrlo dragi gost 9. studenog u Zelenoj sobi, kad mi već ne možemo biti u njegovom kinu – rekao nam je autor filma Dario Juričan.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba