Krv darovao 150 puta

Zagorski rekorder Josip Stanjko: Već 15 godina nisam popio ni kapi alkohola, ne pušim i jedem puno cikle

Objavljeno: 25.10.2016. mladenmandic

U Krapini je održana svečana dodjela zahvalnica dobrovoljnim darivateljima koji imaju jubilarni broj davanja krvi. Dodjelu je uz Dan darivatelja krvi, 25. listopada, organiziralo Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije. Priznanja za sto davanja dobilo je 15 darivatelja, za 125 davanja dvoje darivatelja, a Josip Stanjko iz Sopota pokraj Pregrade, dobio je priznanje za 150 darivanja.
Zagorski rekorder po broju darivanja krvi, krv redovito daje već točno 40 godina i to po četiri puta godišnje.

Treba pomoći čovjeku

– Krv sam dao i više od 150 puta, no sva davanja nisu mi ni upisana u knjižicu. Prvi put krv sam dao još na Saveznoj omladinskoj radnoj akciji na Savi, davne 1976. godine – započeo je svoju priču Stanjko.
– Dajući krv jako se dobro osjećam. Moje je osnovno životno načelo da treba pomoći čovjeku, jer kad nekome pomažeš, onda ti se to u životu trostruko vraća. Stalno kontroliram zdravlje, dobro se osjećam i već se sad veselim novom darivanju krvi u siječnju – kaže, dodajući kako je toliki broj puta mogao darovati krv jer vodi zdrav i uredan život i prije svake akcije dobro pazi da se ne razboli.

Ima i donorsku karticu

– Već 15 godina nisam popio ni kap alkohola, ne pušim, ne pijem kavu, samo biljne i voćne čajeve i sokove. Jedem puno voća i povrća, naročito ciklu koja ima puno željeza – rekao nam je, dodavši i kako uz redovno darivanje krvi, posjeduje donorsku karticu za darivanje organa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba