“Chtef – Zagorski Chef“

Ovo je jelo kojim je osvojio srca i nepce stručnog žirija

Objavljeno: 25.10.2016. Jelena Jazbec

Ivan Knezić – Prigorec (28) iz restorana “Termi Jezerčica“ pobjednik je šestog po redu natjecanja “Chtef Zagorski Chef“. Ovu laskavu titulu najboljeg zagorskog kuhara osvojio je na današnjem natjecanju održanom u “Termama Jezerčica“ u Donjoj Stubici, osvojivši nepce stručnog ocjenjivačkog suda u oštroj konkurenciji sedmorice vrsnih kuhara – Marka Futivića iz “Bluesun Hotela Kaj”, Mirka Ljubića iz “Restorana Dvorac Mihanović”, Marka Živaljića iz “Majsecovog mlina”, Mislava Božića iz “Hotela Villa Magdalena”, Dražena Pripeljaša iz “PUNKT Beer Housa” te Vjekoslava Flegara i Matije Antola iz Srednje škole Zabok.

Patka, mlinci, kesten

Zadatak je bio pripremiti autorsku kreaciju zagorskog jela od patke, mlinca i kestena, i to glavno jelo i desert. Jelo je trebalo biti spoj modernog i tradicionalnog, a od kuhara se zahtijevala kreativnost, maštovitost, ali i doza odvažnosti. Jela je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Ivica Štruml, Dražen Đurišević i Slavko Večerić. Predsjednik žirija Ivica Štruml pojasnio nam je koji su bili kriteriji prilikom ocjenjivanja.

– Ocjenjujemo izgled jela, miris jela, okus jela, kao glavnu komponentu ocjenjivanja, zatim preciznost termičke obrade, maštovitost i kreaciju, slijedivost teme i harmoniju svih komponenti – rekao je Štruml.

Ove godine, po prvi puta, uz poznate zagorske kuhare, na ovom su se natjecanju ravnopravno natjecali učenici Srednje škole Zabok. Štruml upravo njih ističe kao posebno iznenađenje ovogodišnjeg “Chtefa“, s obzirom na to da su podijelili treće mjesto s Mislavom Božićem.

– Kada sam čuo da će se ove godine ravnopravno natjecati i dvojica učenika, bio sam malo skeptičan prema tome, ali kada sam gledao u kuhinji kako i što rade, kako su se oni pripremili, rekao sam dečkima iz komisije da bi moglo biti iznenađenja, i, evo, stvarno je bilo. Podijeliti treće mjesto s Mislavom Božićem, koji je u vrhu regionalnog kulinarstva, možda i šire, zaista je veliki uspjeh za školu, a pogotovo za te mlade ljude – istaknuo je Štruml.

Drugo mjesto pripalo je Mirku Ljubiću, a prvo mjesto mladom Ivanu Kneziću – Prigorcu.

Pačje novo doba

– To je 10 godina rada duž jadranske obale, i izuzetno mi je drago što sam se vratio u Zagorje, smjestio se u “Terme Jezerčica“ i upravo ovdje osvojio ovu nagradu. Kao rođenom Zagorcu, veliki mi je izazov bio pripremati ovaj spoj tradicionalnog i modernog, i osmisliti nešto što će biti novo, nespojivo i kreativno – rekao je Knezić – Prigorec, otkrivši i čime je osvojio žiri.

– Pripremao sam “Pačje novo doba“ – pačja prsa u slatkoj kombinaciji, što znači da sam ih poslužio uz pire od jabuka i umak od aronije, koja je izuzetno popularna u zadnje vrijeme i uspijeva na našem području. Također sam koristio domaću pancetu i mlince, koje sam radio od kestenovog brašna. A u desertu, koji sam nazvao “Tajanstvena šumska čarolija“, također sam koristio domaći kesten, šumsko voće i druge namirnice koje su dostupne u našem kraju. Presudan je vjerojatno bio med od kestena, koji sam stavljao u sva jela te mlinci od kestenovog brašna – otkriva Knezić – Prigorec.

Šesto po redu natjecanje “Chtef Zagorski Chef“, okupilo je brojne posjetitelje, a prisutnima su se obratili direktor “Termi Jezerčica“ Elvis Pavleković, gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Prisustvovali su i saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj.


Ivica Štruml:

Presudili su termička obrada i kesteni u glavnom jelu

– Presudila je termička obrada, s obzirom na to da je patka jedno delikatno meso, koja traži niže temperature i duži termički proces, nego recimo guska ili neka druga mesa. Također, većina kuhara je zadatak shvatila kao da kesteni ne moraju ići u glavno jelo i da moraju biti desert, no neki se toga nisu držali i samim time dobili su više bodova, a među njima je i pobjednik – otkrio je Ivica Štruml.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba