Desinić

Sportska dvorana OŠ Đure Prejca dobila novi krov

Objavljeno: 18.10.2016. mladenmandic

Zbog neadekvatne upotrebe materijala za pokrov zgrade sportske dvorane, gdje je postavljena bitumenska šindra te zbog same kvalitete izvedbe, Osnovna škola Đure Prejca je od početka upotrebe zgrade 1999. godine imala povećane troškove održavanja i plaćanja gubitaka toplinske energije. Nakon propuštanja oborinskih voda i štete na dijelovima fasade i podu dvorane, obavljeni su popravci pokrova, ali postalo je jasno da se problem ne može riješiti bez kapitalnog ulaganja u sanaciju, za koji se novac mora osigurati u proračunu.

Gubitak topline

Zbog problematike prokišnjavanja i gubitaka topline kroz stropni dio, što se dodatno potvrdilo kroz energetski pregled zgrade 2013. godine, u školi su odlučili da se moraju poduzeti koraci i provesti potrebne preporučene mjere, i to na fasadi zgrade kroz čije dijelove je voda ulazila u konstrukciju zgrade te na dijelu stropa, zbog enormnih gubitaka topline. Projekt je prihvaćen od strane MRRFEU, a odobreni iznos za sufinanciranje određen je u maksimalnom iznosu do 400 tisuća kuna. Takav iznos plaćanja troškova za proračun KZŽ bio je prihvatljiv, pa je došlo do sklapanja ugovora o sufinanciranju radova za projekt. Najpovoljnija ponuda za izvođenje radova bila je ponuda poduzeća MI Hršak d.o.o. iz Krapine, s kojim je Krapinsko – zagorska županija sklopila ugovor o građenju, te su radovi na zgradi započeli početkom rujna. Ukupna vrijednost radova na adaptacije desinićke sportske dvorane, rekla nam je ravnateljica Anica Karažija, iznosila je oko 510 tisuća kuna.

Prokišnjavalo od prvog dana

Povodom završetka radova, desinićku sportsku dvoranu danas je posjetio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. Istaknuo je kako je zbog ugradnje šindre krov prokišnjavao praktički još od prvog dana od kad se dvorana sagradila. Dodao je kako se i na ovom primjeru pokazalo da šindra nije adekvatni materijal za ovo područje. No, sad je krov, rekao je Kolar, napravljen od izuzetno kvalitetnog materijala te vjeruje kako više neće biti problema u izvođenju nastave zbog prokišnjavanja. Krapinsko – zagorska županija je dosad je za ovu investiciju utrošila 461 tisuću kuna, a još će trebati 30 do 50 tisuća kuna da se zatvori cjelokupna financijska konstrukcija. Prilikom posjeta župana Kolara, ravnateljica Anica Karažija istaknula je kako su na sanaciju krova čekali četiri i pol godine, te će se sada uoči zime znatno smanjiti troškovi grijanja i održavanja prostora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba